szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Új szabályai lehetnek a nemzetbiztonsági kontrollnak, az érintettek folyamatos ellenőrzésének lehetőségét is megteremtik munkakörük betöltése alatt – írja a hétfői Magyar Hírlap.

A vonatkozó törvénymódosítást a Ház elé benyújtó Kocsis Máté, a nemzetbiztonsági bizottság fideszes tagja a lapnak kifejtette: az ellenőrzés alá esők köre lényegében megegyezne a hatályos szabályozással, azonban az államszervezetben bekövetkezett szervezeti változások figyelembevételével alakítanák ki az új koncepciót.

Eszerint a nemzetbiztonsági ellenőrzés egységessé válik, egy, az adattartalmát tekintve az eddigi C típusú ívre hasonlító, biztonsági kérdéssor kapcsolódik majd hozzá. Az ellenőrzést a foglalkoztató szerv vezetője, vagy a jogviszony létesítője kezdeményezheti.

Az első lépcsőt a teljes körű adattári ellenőrzés jelenti, akár titkos információgyűjtés révén is, miközben az eljárás határideje negyvenöt napra rövidül. Miniszterek, államtitkárok, a nemzetbiztonsági bizottságba jelölt és megválasztott képviselők, valamint a miniszteri kabinet vezetője, politikai tanácsadó esetében továbbra is csak ezt, az első ellenőrzési kört kellene majd lefolytatni.

A második lépcsőfok az, hogy – az érintett jogviszonyának fennállása alatt, értesítés nélkül – bármikor vizsgálhatók a biztonsági feltételek, s amennyiben kockázati tényező merül fel, a nemzetbiztonsági hozzájárulás bármikor megvonható. Ennek során is alkalmazható lenne titkos adatgyűjtés azzal a korlátozással, hogy annak külső engedélyhez kötött módszereit évenként legfeljebb kétszer, alkalmanként legfeljebb harminc napig használhatják.

Hétfőtől a közműszolgáltatóknál is szünetel a személyes ügyintézés

Hétfőtől a közműszolgáltatóknál is szünetel a személyes ügyintézés

Sorra oltják az embereket a törlés ellenére

Sorra oltják az embereket a törlés ellenére

KAP: a kínai vakcina kompatibilis lesz az Android-eszközökkel

KAP: a kínai vakcina kompatibilis lesz az Android-eszközökkel