HVG Extra Business
HVG Extra Business
Tetszett a cikk?

Elképesztő ütemben fejlődik a gyerekek számára élményalapú oktatást kínáló programozósuli, amely már az országhatárokat is átlépte. A Logiscool nemcsak a programozást elsajátítani vágyóknak csábító, hanem rentábilis üzleti vállalkozás a franchise-ban gondolkodóknak is. Most pedig ki is tüntették.

Idén először közös különdíjat adott át a Bridge Budapest és a Gróf Széchenyi Család Alapítvány. A Széchenyi-Bridge-díjat olyan magyar vállalkozó kaphatja, akinek legfeljebb három éves a cége, de már külföldön is aktív, működését átláthatóság és a nyitottság jellemzi. A 2014-ben alapított Logiscool iskoláiban 6 és 18 év közötti gyermekeket tanítanak programozni. Céljuk, hogy a nem éppen vonzó tevékenységet játékos formában, élményalapú módszerrel tanítsák meg a gyerekeknek, ha már az oktatási rendszerben ez nem kapott helyet. 

“Olyan vállalkozóra van szükségünk, mint Breuer Anita, aki felismerte a lehetőséget, amikor nem talált olyan iskolát a gyerekének, ahol programozást tanítottak volna neki. De nemcsak ezt ismerte fel, hanem azt is, hogy tehet valamit a következő generációért. Hogy használható tudást és ezzel jövőt adhat a kezükbe”

– mondta a díjátadón Árvai Péter, a Bridge Budapest elnöke, a Prezi ügyvezető-társalapítója a Logiscool egyik alapítójáról, ügyvezetőjéről.

Mára összesen három országban (Magyarország mellett Ausztriában és Csehországban), huszonnégy helyszínen tartanak oktatásokat, nyári táborokat szerveznek, összesen eddig több mint hatezer kisgyermeket megtanítva a programozás alapjaira.

„A díj odaítélésénél hangsúlyos szempont volt, hogy a Logiscool iskolái elérhetők a hétköznapi emberek számára is, és reális árakon tanítják a digitális írástudást. A vállalat hosszú távon reagál arra a problémára, hogy Magyarországon ma többtízezer betöltetlen informatikai állás van, szakember pedig nagyon kevés"

– mondta Széchenyi Tímea, a Gróf Széchenyi Család Alapítvány elnöke.

Tavaly mi is ellátogattunk az egyik iskolába, hogy lássuk, hogyan teszik játékossá és vonzóvá, a gyerekek számára fogyaszthatóvá a nem éppen izgalmas témát. Akkor még a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) által kifejlesztett Scratch programján okították a gyerekeket, ma azonban már saját fejlesztéssel dolgoznak.

Megnéztük a jövő iskoláját, itt van Magyarországon

Miközben tőlünk nyugatra és keletre is a közoktatás egyik alapelemévé válik a programozás, addig Magyarországon a digitális írástudás elsajátításának lehetősége és megfelelő infrastrukturális támogatása még csak tervbe van véve. Ezért jelent üdítő kivételt a Logiscool, amely könnyed, játékos módon tanítja a programozást általános és középiskolásoknak.

„Ez egy személyre szabhatóbb rendszer, így minden korosztály a számára megfelelő színpalettát, figurákat választhatja ki. Amitől azonban igazán világszínvonalú a fejlesztés, hogy egyedülálló áthidalási megoldást nyújt a blokk alapú és az írott programozás között” – mutat rá Breuer Anita, akit Bécsben értünk utol, ugyanis ott is van iskolájuk. Előbbinél az utasítások építőkockák, a tájékozódást pedig színek és formák segítik, hogy a programozási művelet sikerüljön. Utóbbi esetében pedig már csak a programsorok vannak.

„Azt tapasztaltuk, hogy a két programnyelv között sokkszerű az áttérés, ezért a scoolcode-ot úgy alkottuk meg, hogy mindkét verzió látható legyen. A tanuló így maga döntheti el, mikor hagyja el a blokk alapú programozást” – mondja az ügyvezető.

De nemcsak új programot fejlesztettek az elmúlt évben, hanem a cég bekerült az egykori NNG-vezér, Balogh Péter angyalbefektetői portfoliójába is. „Felbecsülhetetlen üzleti tanácsokat kapunk Pétertől, aki maga is elkötelezett abban, hogy minél szélesebb kör ébredjen rá a programozásoktatás társadalmi hasznára” – mondja a cég ügyvezetője.

A rohamos terjeszkedésben – egy év alatt megduplázták tucatnyi iskolájukat – nemcsak annak van kiemelt szerepe, hogy egyre több szülő ébred rá a programozás fontosságára, hanem annak is, hogy vállalkozói szemmel nézve is jó üzlet egy ilyen iskola nyitása.

Varga Szabolcs cikke a HVG Extra Business közreműködésével készült. A magazin legfrissebb száma a választás és döntés szépségeit és nehézségeit vizsgálja. Keresse az újságárusoknál, vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, ajándékba elküldjük az Alkossunk maradandót! című könyvet! 

Aktuális lapszámunkat itt meg is rendelheti. Ha érdeklik a gazdasági, üzleti témák, lájkolja a HVG Extra Business Facebook oldalát!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A távozó Zala megyei orvosok visszautasítják, hogy zsarolták volna a kórház vezetését

A távozó Zala megyei orvosok visszautasítják, hogy zsarolták volna a kórház vezetését

Dobszay János: Melegjogi közelmúlt-idézés Szájer Józseffel

Dobszay János: Melegjogi közelmúlt-idézés Szájer Józseffel

Tisztázta az álláspontját az UEFA az Eb-döntő helyszínéről

Tisztázta az álláspontját az UEFA az Eb-döntő helyszínéről