HVG Extra Business
HVG Extra Business
Tetszett a cikk?

Az okostelefonok megjelenése óta személyes vagy más okból egyre több érzékeny adatot hordunk a zsebünkben. A HVG Extra Business összegyűjtött néhány alkalmazást, amellyel biztonságosabbá tehetjük mindennapi mobilhasználatunkat.

Vírusvédelemben nehéz mellényúlni 

A megbízható AV-TEST intézetben kéthavonta megvizsgálják az androidos antivírus-megoldások hatékonyságát, és bár időről időre mérnek köztük némi eltérést, a kártékony kódok többségét megfogó alkalmazások élcsapata viszonylag állandó szereplőkből áll. Jó hír, hogy sokan vannak – például az Avast, a BitDefender, az ESET, a G Data, a Kaspersky Lab, a Norton és a kínai Qihoo internetbiztonsági alkalmazása is megfelelő védelmet nyújt –, éppen ezért nehéz közülük kiválasztani a legjobbat.

Mi most a Kaspersky Internet Securityt emeljük ki, két dolog miatt is. Egyrészt az orosz app – a vírusvédelmi alkalmazások által kínált szokásos funkciók mellett – nemcsak megóvni próbálja a telefont másoktól, hanem a készülék elülső kamerájával fotót is készít az elkövetőről. A másik említésre méltó előny, hogy nemcsak mi tapasztaltuk jónak a Kaspersky megoldását: az alkalmazás a Google Play áruházban közel 1,2 millió felhasználói véleményezés mellett 4,7-es értékelést kapott, ami kifejezetten jónak számít.

Platform: Android. Ár: ingyenes / alkalmazáson belüli vásárlások

Folder Lock, a fájlvédő

Bár a készülékek felnyitásához szükséges kód és az újabb eszközökön elérhető ujjlenyomat-leolvasó komoly védelmet ad a telefonokon, mégis előfordulhatnak olyan tartalmak, amelyeket tanácsos ennél is jobban elrejteni. Erre kínál sokoldalú megoldást a Folder Lock, amelyben többek között fényképeket, videókat, dokumentumokat, jegyzeteket és bankkártyaadatokat rakhatunk lakat mögé. Ez a bizonyos lakat lehet számsor (PIN), betűs jelszó, illetve minta is – az alkalmazásban elrejtett tartalmakhoz csak az fér hozzá, aki ezt ismeri.

Bár a Folder Lock kulcsos ikonjából egyértelmű, milyen alkalmazásról van szó, akkor sincs gond, ha valaki ezt meglátva kényszeríteni akarna minket a belépésre. Előre beállíthatunk ugyanis olyan „kamu jelszót”, amelyet bepötyögve a rendszer beléptet ugyan minket, de a tárolt információkat nem fedi fel.

Bizonyos helyzetekben hasznos funkció a titkos kontaktlista is, amikor is az alkalmazáson belül külön telefonkönyv hozható létre az „érzékeny” személyek elérhetőségeivel.

Platform: iOS, Android, Windows. Ár: ingyenes / 1200 forint 

AppLock, az alkalmazásvédő

Az Android rendszer nyitottságának megvan az az előnye, hogy az alkalmazások mélyebben belenyúlhatnak a rendszerbe. Ennek köszönhetően nemcsak fájlok, hanem más alkalmazások számára is extra védelmi réteget garantálhatnak. Néhány androidos gyártó alapértelmezetten is kínálja ezt a lehetőséget, de az AppLock alkalmazással bárki bekapcsolhatja magának.

Telepítése és beállítása után a telefonon lévő bármelyik alkalmazás megnyitása jelkód megadásához köthető, és így elrejthetjük a kíváncsiskodó ismerősök elől például egy népszerű üzenetküldő tartalmát. Hasonló módon lelakatolható akár maga a Google Play áruház is, de nemcsak az appok telepítése, hanem a már letöltött szoftverek törlése is megakadályozható. Praktikus, hogy a zárolások bizonyos időszakokhoz és helyszínekhez is köthetők.

Az AppLock érdekessége a fejlesztő DoMobile Lab által alkalmazott üzleti modell: az alapverzióban nincsenek reklámok, viszont prémiumfunkciók sem. Ez utóbbiak megvásárlásáért azonban nem kell feltétlenül pénzt adni, a reklámmegjelenítés bekapcsolásával is fizethetünk.

Platform: Android. Ár: ingyenes

Feledékeny? Ezekkel az appokkal hatékonyabb lehet a munkája!

Egyesek papíron, mások fejben próbálják nyilvántartani tennivalóikat, de amíg van áram a bolygón, addig a digitális listavezetés lesz a legpraktikusabb módszer. Íme, néhány különleges feladatlistás alkalmazás.

Snowden kedvence

Valahányszor letölti valaki a Signalt, az FBI vezére sírni kezd – egy amerikai szakértő így foglalta össze azt a biztonságot, amelyet az amerikai titkosszolgálat (NSA) megfigyeléseit leleplező Edward Snowden által is kedvelt üzenetküldő alkalmazás jelent.

A Signal használatához nincs szükség a szokásos, e-mailes regisztrációra, elég megadni a telefonszámot, amelyre a rendszer kiküldhet egy sms-t – az ebben lévő kóddal már össze is párosítottuk a programmal az eszközt. Innentől kezdve minden nagyjából úgy működik, mint bármelyik népszerű üzenetküldőben: van ismerőslista, lehet szöveges üzeneteket írni, képet vagy videót küldeni, illetve akár hanghívást is lebonyolítani.

A különbség a háttérben van: a Signalban folyó kommunikáció végig titkosított csatornán zajlik, ráadásul a titkosítást és feloldását a két készüléken végzi el a rendszer, így még a fejlesztők sem tudnak belenézni. Ez utóbbit sokan állítják magukról, de itt két biztosítékot is kap a felhasználó: egyrészt a Signal teljes programkódjába belenézhet bárki, másrészt az NSA és társszervezetei által üldözött Snowden szava ilyesmiben sokat ér.

Platform: iOS, Android. Ár: ingyenes

Böngészés teljes titokban

Minden valamirevaló böngészőben található már privát böngészést lehetővé tévő rejtett mód, de a minden nyom nélküli böngészéshez még mindig a Tor a legbiztonságosabb megoldás. Ehhez Androidon előbb az Orbot nevű alkalmazást kell telepíteni – amellyel egyébként a telefonunk teljes internetes forgalma titkosítható –, ez után működik majd jól az Orfox nevű androidos böngésző.

A Tor használatával nemcsak az adatforgalom történik majd titkos csatornán, hanem a böngésző igyekszik minimálisra szorítani a telefonra akár csak ideiglenesen lementett adatszeletkéket is.

A más alkalmazások forgalmát is biztonságosabbá tévő Orbot egyébként nemcsak a személyes, illetve böngészési adatok titkosításában tesz jó szolgálatot, hanem bizonyos korlátozások megkerülésében is. Lehetővé teszi például a bizonyos országokban fokozottan jellemző állami netcenzúra kikerülését, de olyan esetekben is tökéletes megoldást nyújt, ha például az iskolai vagy munkahelyi hálózat rendszergazdája blokkolta a Facebook elérését.

Platform: Android. Ár: ingyenes

Balogh Csaba cikke eredetileg a HVG Extra Business 2016/1-es számában jelent meg. Aktuális lapszámunk a választás és döntés szépségeit és nehézségeit vizsgálja. Keresse az újságárusoknál, vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, ajándékba elküldjük az Alkossunk maradandót! című könyvet. 

Aktuális lapszámunkat itt meg is rendelheti. Ha érdeklik a gazdasági, üzleti témák, lájkolja a HVG Extra Business Facebook oldalát!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mészáros Márta restaurált filmje Cannes-ba megy

Mészáros Márta restaurált filmje Cannes-ba megy

A magyar gazdaság motorjai szivárványszínű logókkal mutatnak fityiszt a kormánynak és az UEFA-nak

A magyar gazdaság motorjai szivárványszínű logókkal mutatnak fityiszt a kormánynak és az UEFA-nak

„Nem egy piknik lesz” a magyarok elleni meccs a németek szerint

„Nem egy piknik lesz” a magyarok elleni meccs a németek szerint