HVG Extra Business
HVG Extra Business
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Magyarországon egyelőre kevés vállalatnál alkalmazzák a toborzás során a rögzített videointerjú műfaját, jóllehet az online eszköz időmegtakarítást jelent mind az álláspályázónak, mind a toborzó cégnek.

A rögzített, nem valós idejű videointerjúk során az állásra pályázónak módja van a számára ideális időpontban és helyszínen megválaszolni az állást kínáló cég felvételi kérdéseit, és a válaszokat továbbítani a cég számára.

Mivel az eszközt kevesen használják itthon (holott a nyugati országokban és az Egyesült Államokban bevált megoldás), a pályázók sem igazán ismerik. Magyarország egyik legnagyobb szolgáltatóközpontja, a BT (British Telecom) január óta gyűjti a tapasztalatokat az általuk használt videointerjús eszköz, a SONRU használatával kapcsolatban.

A toborzók azért is kedvelik a rendszert, mert szakterület szerinti, specifikus kérdéseket tudnak megfogalmazni a pályázóknak, akiknek például a nyelvtudását, numerikus ismereteit, szaktudását is tesztelhetik, egyúttal megismerhetik tapasztalatait, motivációit, vagy épp elvárásait a potenciális munkaadóval szemben.

„Eddig főleg a telefon és az e-mail volt az első benyomások begyűjtésének eszköze, most már nagyobb arányban gyűjtjük az első körös inputokat videointerjúk segítségével” – mutat rá Kelemen Szabolcs, a BT toborzási csapatának vezetője.

Szerinte nagy könnyebbség, hogy a kezdeti fázisban nincs se időbeli, se térbeli kötöttség: a jelölteknek nem kell elkéredzkedniük, vagy épp szabadnapot kivenniük a meglévő munkaadónál. Nincs szükség időpont-egyeztetésre sem: minden jelölt a számára legkedvezőbb időpontban készítheti el az interjút. A többség jellemzően este hat és hét óra között tölti fel anyagát, ami mutatja, hogy a jelöltek valóban élnek a nem szokványos állásinterjú időpont lehetőségével.

A videointerjú általában 5-7 kérdés megválaszolását jelenti, amit bármilyen hang- és képrögzítésre alkalmas okoseszközzel elvégezhet a jelölt. Mielőtt az „éles” kérdéseket megkapná, tesztelheti a mikrofont, a képfelvétel minőségét és kap próbakérdéseket is, hogy megismerkedhessen a műfajjal, és a technikai kihívások miatti izgalom ne nyomja rá a bélyegét az interjúra.

A videointerjúk dinamikája, lélektana egyébként pontosan megegyezik az élő interjúékkal. Az éles kérdések „elhangzása” előtt van felkészülési, gondolkozási idő, utána következhet a 2-3 perces válasz a jelölt részéről. A videointerjúk a testreszabhatóság mellett kellő rugalmasságot adnak mind a jelöltnek, mind a munkáltatónak a toborzás során.

„Az idei start óta több mint 300 videointerjút kezdeményeztünk, a kitöltési arány 80 százalék fölötti” – számol be a tapasztalatokról Kelemen Szabolcs. A jelentkezők átlagosan négy napon belül töltik fel a válaszaikat, és a kiértékelés is gyorsan megvan: egy-két napon belül tudnak válaszolni a jelölteknek a BT részéről.

A fenti cikk a HVG Business Extra közreműködésével készült. Hasonló írásokkal a magazin hamarosan megjelenő, friss számában is találkozhat, amelyben azt járjuk körül, hogy a történetek hogyan segíthetik karrierünket, cégünk boldogulását, életünket. Péntektől keresse az újságárusoknál, vagy fizessen elő egy évre kedvezménnyel!

Ha érdeklik a gazdasági, üzleti témák, lájkolja a HVG Extra Business Facebook-oldalát!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A budapesti karácsonyi vásár idén az internetre költözik

A budapesti karácsonyi vásár idén az internetre költözik

Black Friday: akadt olyan tévé, ami 15 millióval volt leértékelve Amerikában

Black Friday: akadt olyan tévé, ami 15 millióval volt leértékelve Amerikában

Egy órát vesztegeltek az utasok, mert a vonat elhagyta két kocsiját

Egy órát vesztegeltek az utasok, mert a vonat elhagyta két kocsiját