Tetszett a cikk?

A védőszemüveg lehet-e természetbeni juttatás? Üdülési csekket kaphat-e a munkavállaló nevelt gyermeke? A munkahelyi képzéseket célszerű cafeteriaelemként elszámolni? Olvasóink kérdéseire az Adózóna cafeteria-szakértője, a Sodexo válaszol.

A cafateriába beszámolhatja a munkáltató a számítógép előtt dolgozó szemüveg térítési támogatását, amely köztisztviselő esetén 38 650 forint, s kétévente jár? Szemüveget készíttettem, de nem akarják kifizetni a 38 650 forintot (számlával igazoltam), mert állításuk szerint az már a cafateriában benne van. Év elején a cafateriatájékoztatóban csak az étkezési hozzájárulást és a 13. havi munkabért közölték, de szerintem ennek is benne kell lennie, mert kétévente jár és védőszemüveg. 12 800 forint étkezési hozzájárulást kapok.

A védőszemüveg juttatásáról szóló jogszabály szerint, hogy ha a szemészeti szakvizsgálat eredményeként indokolt, illetve a munkavállaló által használt szemüveg vagy kontaktlencse a képernyő előtti munkavégzéshez nem megfelelő, a munkáltató a munkavállalót ellátja a minimálisan szükséges, a képernyő előtti munkavégzéshez éleslátást biztosító szemüveggel.

A szemüveg értéke összegszerűen nincs meghatározva a jogszabályban, mert a szemüveglencse dioptriafüggő és így az ára változó. Olyan összeg értendő alatta, amelyből az adott konkrét munkavállalónak, a feltételeknek eleget tevő szemüveg biztosítható. A szemüveg juttatása indokolt esetben kötelező, ezért általában nem javasolt cafeteria rendszerbe tenni, hiszen az ebben szereplő természetbeni juttatások választható juttatások, és minden dolgozó a számára legkedvezőbb juttatást választja ki. A munkáltató szempontjából a juttatás adómentes természetbeni juttatásnak minősül, amit számlával kell igazolni.

Szeretnénk képzéseket tartani a munkavállalóinknak. Azt hallottuk, hogy ezt is el lehet valahogy számolni béren kívüli juttatásként. Ez így van? Valóban megéri, vagy célszerűbb költségként elszámolni?

A válaszért kattintson ide!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megzavarhatja a pacemakert az iPhone 12

Megzavarhatja a pacemakert az iPhone 12

Automosónál árulták az amfetamint és a hasist

Automosónál árulták az amfetamint és a hasist

Jakab Péter indul a miniszterelnök-jelölti előválasztáson

Jakab Péter indul a miniszterelnök-jelölti előválasztáson