Eltitkolt ajándék és az APEH-ellenőrzés

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyar-amerikai állampolgár vagyok, az Egyesült Államokban élek életvitelszerűen, de van Magyarországon is bejelentett állandó lakcímem, az egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnem kell? Testvéremmel ingatlan részt örököltünk apukánk után szüleink házából, ha mind a ketten lemondunk anyukám javára, neki kell-e illetéket fizetni? Szüleimtől 2006-ban 20 millió forintot kaptam ajándékba, adózáskor ezt a jövedelmet nem tüntettem fel, mit tehetek? Az Adózóna olvasóinak kérdéseire az APEH válaszol.

Magyar-amerikai állampolgár vagyok, az Egyesült Államokban élek életvitelszerűen, de van Magyarországon is bejelentett állandó lakcímem. A helyi adóhatóság egészségügyi szolgáltatási járulékot követelhet tőlem visszamenőleg, kell-e ezt nekem fizetnem?
A társadalombiztosítási jogszabály alkalmazása során belföldinek minősül például a Magyar Köztársaság területén elő magyar állampolgár. A polgár lakóhelye annak a lakásnak a címe, amelyben él, vagyis ha a magyar-amerikai állampolgár Magyarországon lakóhellyel rendelkezik, akkor Magyarországon élő magyar állampolgárnak minősül, ezzel társadalombiztosítási szempontból belföldi személynek számít. Az a belföldi személy, aki nem biztosított, és egészségügyi szolgáltatásra sem jogosult a törvényben meghatározott valamely jogcímen, havi 4350 forint összegű egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezett. A leírtak alapján az Amerikában élő, de Magyarországon belföldinek minősülő magyar-amerikai állampolgárnak meg kell fizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot.

A többi kérdést és választ a témában az Adózónán olvashatja!