szerző:
hvg.hu

Indokolatlannak és elhibázottnak tartja az Új Magyarország Kockázati Tőkeprogram alapkezelői pályázatának eredménytelenné nyilvánítását a Start Zrt. A cég szerint minden érdekelt fél, elsősorban a kkv-k, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és a pályázó alapkezelők számára ez volt a lehető legrosszabb döntés. Az NFÜ azonban várhatóan keretemeléssel újra kiírja ezt a pályázatot.

A feltételrendszer átláthatósága miatt mindenki előre tudhatta, hogy hány pontot érhet el a pályázaton és azzal mekkora összegű támogatást nyerhet el. A jelentkezők nagy száma miatt előre látható volt, hogy nem fog mindenki nyerni az összesen 35 milliárd forint értékű pályázaton, ugyanakkor a rendelkezésre álló összes forrás egy részét nem is hirdette még meg a lebonyolítással megbízott Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt., amely az összeget egy későbbi pályázati fordulóra tartalékolta, így az is tudott volt, hogy a most sikertelen pályázóknak még lesz lehetőségük újból próbálkozni. A pályázat eredménytelenné nyilvánítása, az újabb időbeli csúszáson túl, óriási presztízs-veszteség a pályázatot kiíró NFÜ-nek és számszerűsíthető anyagi kárt okoz a pályázóknak, valamint a tőkehiánnyal küszködő innovatív vállalkozásoknak  – véli a Start. Feltételezhetően Brüsszelben is értetlenül fogadják majd a magyar döntést.

„Az NFÜ, többek között, megtehette volna, hogy a mostani pályázat legjobb ajánlattevőit támogatásban részesíti, anélkül, hogy a teljes 35 milliárd forintot szétosztja, így a program elindulhatott volna késedelem nélkül és a még rendelkezésre álló támogatást újból meg lehetett volna hirdetni” –  fogalmazott Zoltán Csaba, a Start Tőkegarancia Zrt. vezérigazgatója.

Az NFÜ közleménye egyrészt arról számol be, hogy a pályázók 70 százaléka nem jutott el az érdemi bírálati folyamatba, azaz nem felelt meg a pályázat formai vagy alapvető tartalmi követelményeinek. Ez azt is jelzi, hogy 30 százalékuk érvényes, megfelelő és értékelhető pályázatot nyújtott be. A Start Garancia Zrt. nem érti, miért nem lehetett közülük győzteseket hirdetni, s azt sem tartja logikusnak, hogy ha az NFÜ kilátásba helyezi, hogy az új pályázatot esetleg keretemeléssel írja ki, minek alapján feltételezi, hogy a pályázók és pályázatok minősége javulni fog egy hónapon belül, így még több pénzt kell megpályáztatni.

A több mint másfél éves előkészítés után, 2009. elején kiírt Új Magyarország Kockázati Tőkeprogram alapkezelői pályázatát figyelemmel kísérők várták a május 12-ére beharangozott eredményhirdetést, ám a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség csak rövid közleményben jelentette be, hogy a jogszabályok adta lehetőséggel élve, egy hónappal meghosszabbítja az értékelési időszakot, június 11-ig. A pályázat előkészítése és a pályázati feltételek kialakítása nagy szakmai nyilvánosságot kapott, a végső feltételek átláthatóak és világosak voltak, az érdeklődőknek több hónap állt rendelkezésükre, hogy megfelelően felkészüljenek a pályázat elkészítésére. A pályázati határidő lejártakor az NFÜ közleményben tudatta, hogy 18 kockázati tőkealap-kezelő társaságtól összesen 23 pályázat érkezett be (18 a Közös Alap Alprogramra és öt a Co-investment Alap Alprogramra vonatkozóan).

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Magyar gazdaság

Pályázatzsonglőrök

Miközben a kormány sem képes pontosan kimutatni, hol végződik a rossz gazdaságpolitika, és hol kezdődik a pénzügyi...

MTI Gazdaság

Puhulnak a regionális fejlesztési pályázatok feltételei

Aki átmenetileg nem tudja teljesíteni a regionális fejlesztési célelőirányzatból kapott támogatásra vállalt feltételeket, annál időlegesen felfüggeszthetők a támogatási kötelezettségek - tartalmazza egyebek mellett a Magyar Közlönyben frissen megjelent kormányrendelet.

hvg.hu Vállalkozás

Ezen ne múljon a pályázat sikere!

A kormány az uniós források átrendezésével siet a kis- és középvállalati szektor segítségére a gazdasági és pénzügyi válságban. Az elképzelések alapvetően helyesek – jól mutatja ezt az Országos Foglalkoztatási Alap által meghirdetett pályázatok sikere, a keretösszeget három hét alatt merítették ki a vállalkozások. A pályázati célok megvalósulásához, a hatékonysághoz több információra lenne szükség az igénylői oldalon, mivel a jogosulatlan, formai hibás pályázatok aránya még mindig igen magas.

Vállalkozás

Eredménytelen az Új Magyarország két pályázata

Eredménytelennek nyilvánította a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) az Új Magyarország Kockázati Tőkeprogramok keretében meghirdetett Gazdaságfejlesztés Operatív Program (GOP) Közös Alap és a Közép-magyarországi Operatív Program (KMOP) Co-investment Alap Alprogramok pályázatainak elbírálási folyamatát.

Nyolcvanmillió dolláros szerződésre mondott nemet a Boston kosarasa

Nyolcvanmillió dolláros szerződésre mondott nemet a Boston kosarasa

Soproni Tamás: "Nem készülök boszorkányüldözésre"

Soproni Tamás: "Nem készülök boszorkányüldözésre"

Több településen máris az időközi választásra készülnek

Több településen máris az időközi választásra készülnek

Jó nagy átverést terjesztenek a Wizz Air nevével, nehogy lekattintsa

Jó nagy átverést terjesztenek a Wizz Air nevével, nehogy lekattintsa

Karácsony Gergely a Lokált a közterületekről is kitiltaná

Karácsony Gergely a Lokált a közterületekről is kitiltaná

Halálra rémülő mormotára támad egy róka az év természetfotóján

Halálra rémülő mormotára támad egy róka az év természetfotóján