Ingatlanok bejegyzése: mától egyszerűsödik az eljárás

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A megyeszékhely városok főjegyzői végzik ezentúl az üzletszerű ingatlanközvetítői, illetve ingatlanvagyon-értékelő és közvetítő tevékenység felügyeletét - egyebek mellett ezt tartalmazza a legújabb Magyar Közlönyben megjelent rendelet.

A rendelet az ingatlanvállalkozások felügyeleti hatóságait nevesíti. Így az üzletszerű társasházkezelői, és ingatlankezelői tevékenységet végzők felügyeleti hatósága a körzetközponti település jegyzője lesz. Némi megszorítással a körzetek fedik a régi járásokat. Az üzletszerű ingatlanközvetítői, illetve ingatlanvagyon-értékelő és közvetítői tevékenységet végzők felett a felügyeletet a megyeszékhelyi települések főjegyzői látják el.

Kivétel Pest megye, ahol a megyei önkormányzat főjegyzője, illetve Budapest, ahol a Fővárosi Önkormányzat főjegyzője a felügyeleti hatóság. A rendelet szól arról is, hogy ha a használatba vételi engedély az építési engedélytől nem tér el - és az ügyfél a társasház ingatlan-nyilvántartási bejegyzéséhez szükséges kérelmet, valamint annak mellékleteit a használatbavételi engedélyezési eljárás során benyújtotta - akkor a közreműködő hatóság továbbítja az ingatlan-nyilvántartási bejegyzés iránti kérelmet a földhivatalhoz. A hatósági kijelölések szombattól hatályosak.