szerző:
ecoline.hu
Tetszett a cikk?

Richard Holberton, a CBRE európai kutatási igazgatója szerint „A magas bevételt hozó, így a bevétel növekedésétől...

Richard Holberton, a CBRE európai kutatási igazgatója szerint „A magas bevételt hozó, így a bevétel növekedésétől kevéssé függő jelleg olyan jellemző, ami a befektetők érdeklődését felkelti gyenge gazdasági feltételek mellett is. Feltételezve, hogy a befektetések szintje 2009 második felében is fennmarad, jövőre van tere a befektetések növekedésének az ipariingatlan-szektorban.”

Ahogy a befektetések forgalma növekedést mutatott fel 2009 második negyedévének végén az európai piacon, minden szektor esetében stabilizálódó hozamoknak lehettünk tanúi. Az ipari és logisztikai ingatlanok hozamai egész Európában emelkedtek, mintegy 0,1 százalékpontos növekedést felmutatva 2009 második negyedévében. A változás jelentősen kisebb, mint amit az elmúlt négy negyedévben tapasztaltunk, és azt mutatja, hogy a stabilitás erősödik: a vevők és az eladók árvárakozásainak különbsége csökken, ami a likviditást növelheti a szektorban. A harmadik negyedévre vonatkozó további adatok azt mutatják, hogy az ipari és a logisztikai ingatlanok hozamai nem változtak az év közepi szintjük óta.

Európa jelentős piacain a bérleti díjak kitartottak az általános lefelé mutató nyomás ellenére: a CBRE EU-15 ipariingatlan-bérleti indexe 5,4 százalékot csökkent az év elejétől 2009 közepéig, a harmadik negyedévben a díjcsökkenés 4,5 százalékra csillapodott.

James Markby, a CBRE európai ipari és logisztikai társigazgatója a jelentést így kommentálta: „A központi piacok, mint az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország és Hollandia bizonyultak a legrugalmasabbnak a kereslet és kínálat tekintetében: összesen az európai ipari befektetési piac több mint 70 százalékát tették ki. Számos pán-európai intézményi befektető és német nyílt végű alap fedezi fel a szektor befektetési előnyeit.”

2009 áprilisában a CBRE volt az AEW Europe tanácsadója az idei év legnagyobb pán-európai ipari portfólió tranzakciójában. Az AEW 119,7 millió euróért hét modern logisztikai ingatlant vásárolt Németországban és Hollandiában.

A bérlői oldalon továbbra is kulcsfontosságú a költségek kordában tartása az árrés érdekében, illetve az elfoglalt terület hatékonyságának maximalizálása. A bérlői aktivitás alacsony szintje és az üresedési szint emelkedése egyaránt jellemzi a piacot, habár nem annyira szembetűnően, mint várható volt, részint az alacsonyabbá váló bérleti díjak keresletre gyakorolt ösztönző hatása miatt.

Az egyes helyi piacokon a tulajdonosok és bérlők alkalmazkodóképessége változó képet mutatott 2009 első felében. Németországban némi feszültség volt megfigyelhető a bérlők rugalmasabb, rövidebb bérleti konstrukciók iránti és a tulajdonosok bevételt biztosító, hosszabb bérletek iránti igénye között. Más piacokon, mint például Svédországban, a bérlők jobban elfogadták a hosszabb időszakra szóló szerződéseket, ha ez rövid távon alacsonyabb bérleti díjjal párosul. A helyi bérlői aktivitás, ahogyan az üresedés is, nagymértékben függ az adott piac struktúrájától.

A CBRE kutatása szerint a kereslet ma leginkább a modern, rugalmas ipari és logisztikai területekre irányul Európában. A bérleti díjakon továbbra is erős a nyomás, ám javulás lehetséges, amennyiben az új fejlesztések hiánya miatt a kínálat növekedése lassul.

Guy Frampton, a CBRE európai ipari és logisztikai igazgatója szerint „A vállalati döntések a területek kihasználásáról és az ellátási láncok újra-konfigurálásáról erősebb keresletet fognak támasztani a modern, rugalmas területek iránt. Ennek eredményeképpen ahol a finanszírozás adott, a BTS (build-to-suit, a megrendelői igények szerint felépített) megoldások jelentik a lehetőséget, részben azért, mert a bérlők gyakran hosszabb távú szerződésekre is hajlandóak, és kevesebb engedményt várnak el.”

Baka Gergely, a CBRE budapesti irodájának vezető ipariingatlan-tanácsadója hozzátette: Magyarországon jelenleg nagy a kínálat modern ipari ingatlanokból a valaha regisztrált legalacsonyabb áron. Kiélezett verseny folyik a fejlesztők és tulajdonosok között a bérlőkért, akiknek most minden adott ahhoz, hogy rendkívül kedvező feltételekkel szerződjenek, de ezzel a lehetőséggel csak addig élhetnek, amíg a kínálat magas szinten van. Mivel új fejlesztések nem indulnak, a kihasználatlanság csökken, és 2010 második felére a fejlesztők már nem lesznek nyomás alatt, hogy alacsony bérleti díjakon szerződjenek.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mégis lesz gyermekfelügyelet hétfőtől az óvodákban és az iskolákban

Mégis lesz gyermekfelügyelet hétfőtől az óvodákban és az iskolákban

Mercedes CLA Shooting Brake plugin teszt: nem csak attól jó, mert magyar

Mercedes CLA Shooting Brake plugin teszt: nem csak attól jó, mert magyar

Váratlan fejlemény: tintahalak sikeresen teljesítették a pillecukortesztet

Váratlan fejlemény: tintahalak sikeresen teljesítették a pillecukortesztet