Alstom: Nem csak a BKV lépett vissza, ütik az ipari óriást

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
ecoline.hu
Tetszett a cikk?

A várakozásokat is jóval meghaladó mértékben csökkent a világ egyik legnagyobb mozdony és erőműgyártójának számító...

A várakozásokat is jóval meghaladó mértékben csökkent a világ egyik legnagyobb mozdony és erőműgyártójának számító francia Alstom nyeresége üzleti évének első felében. A vállalat nettó profitja 29 százalékkal maradt el a 2009 hasonló időszakában realizálttól, ráadásul a közölt 401 millió eurós adat a Bloomberg elemzői konszenzusánál is bő 100 millió euróval kevesebb. Az árbevétel 8, a megrendelések 21 százalékkal estek vissza.

Ráadásul, ha mindez nem lett volna még elegendő a részvényesek elkeserítéséhez, a cég vezetése a számok közlésével egy időben jelezte, hogy csökkenő marginokkal számol a következő esztendőkre: a folyó és a következő üzleti évben is 7-8 százalék között lehet az üzemi eredményhányad.

Az indoklás szerint a gyenge eredményeket az okozta, hogy számos közműszolgáltató visszamondta korábbi megrendelését a július és szeptember közötti három hónapban. Azóta egyébként a BKV is szakított az Alstommal: az öt éve kötött metróbeszerzésről szóló, 65 milliárd forint értékű szerződést októberben mondta fel a budapesti közlekedési vállalt.

Mindezek fényében nem meglepő, hogy az Alstom igen gyengén kezdett a párizsi kereskedésben. A vállalat részvényei fél 10 magasságában 1,8 százalékos mínuszban álltak, amivel a CAC-40 harmadik legrosszabbul teljesítő papírjának számított az Alstom.

Ecoline

Hozzászólások