Kisebb a vállalkozások beruházási hajlandósága

Kisebb a vállalkozások beruházási hajlandósága

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A kis- és középvállalkozások (kkv) döntéshozói stagnáló, enyhén visszaeső beruházási hajlandóságot jeleznek a következő egy évre a Gfk-Napi Gazdaság Beruházási Indexe (GNBI) alapján - mondta Kozák Ákos, a GfK Hungária Piackutató Intézet igazgatója szerdán, sajtótájékoztatón, Budapesten.

A GfK Hungária és a Napi Gazdaság üzleti napilap közös kutatásában először tették közzé a vállalatok beruházási hajlandóságot mutató indexet, amit a jövőben negyedévente publikálnak. Kozák Ákos elmondta, hogy az összesített mutató mínusz 5,5 pont, az indexben meghatározó elemek a humán erőforrás (HR) kiadások, az anyagi beruházások és fejlesztések, a működő költségek és a gazdasági környezet alakulása. (Az index középértéke a 0 pont, plusz 100 és mínusz 100 pont között változhat, s ha pozitív tartományban van, akkor kkv-szektor várakozása, megítélése kedvező a vizsgált területtel kapcsolatban.) Kifejtette, a kutatás szerint a külföldi tulajdon és a nagyvállalati méret teszi biztosabbá a cégek helyzetét. A kisebb magyar tulajdonú cégek - például az 250 millió forint alatti árbevételűek -, eléggé bizonytalan kilátásokról adtak számot, az ágazatok között pedig a szolgáltatók esetében a legkedvezőtlenebb a helyzet.

©

A piackutató intézet igazgatója szólt arról is, hogy a részindexek között a legnagyobb súllyal szereplő HR-kiadás esetében viszonylag optimisták voltak a megkérdezettek, amit jelez a részmutató plusz 1,5 pontos értéke is. A vállalatvezetők azonos dolgozói létszámmal terveznek, ugyanakkor az alkalmazottak bérezése pozitív irányba mozdul, és felértékelődik a szakképzett munkaerő.

Az anyagi beruházások, fejlesztések részindexe mínusz 13,6 pont, ami mögött alacsony gépbeszerzési szándék, az IT-szektorban és a gépjárműbeszerzésben erőteljes kiadás-visszafogás húzódik meg - hívta fel a figyelmet Kozák Ákos. A működési költségekben az üzemanyag-ráfordítások növekedésével számolnak a vállalatok többnyire az árak emelkedése miatt, amit a mobiltelefonálás és egyéb kiadások visszaszorításával próbálnak kompenzálni - mutatott rá Kozák Ákos.