Történelmi csúcson a Skoda Auto

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Rekordeladásokat ért el az idei első negyedévben a Skoda Auto. A 242 700 eladott autónál még soha nem értékesített törret egy negyedév alatt a cseh autógyártó.

Máris két rekordot könyvelhet el az autóeladások terén a Volkswagen-csoportba tartozó cseh Skoda Auto az első negyedév után. Márciusban 95 200 gépkocsit értékesített, ami minden idők legjobb havi teljesítménye, s egyben 12,1 százalékkal haladja meg a 2011. márciusi értéket. Az első negyedévben összesen 242 700 autót adott el a cég, ami a társaság 117 éves fennállásának eddig legjobb első negyedéves mutatója és 11,8 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi azonos időszakét −idézi a Napi Gazdaság Online a Mladá Fronta Dnest. Ezzel a Skoda Auto részesedése a világ autópiacából 1,5 százalékra nőtt a tavalyi 1,4 százalék után.

A cseh járműgyártó gyakorlatilag az összes fontos piacán tarol, azon belül is különösen Kínában és Indiában volt sikeres. Utóbbin 40 százalékos negyedévi növekedést realizált éves összevetésben, ami 11 500 eladott autó. A nyugat-európai kereslet az első negyedévben kismértékben zsugorodott ugyan, a Skoda mégis növelni tudta eladásait: 98 500 gépkocsit értékesített, ami éves összehasonlításban 3,7 százalékos bővülést takar. Ezen belül Ausztriában, Nagy-Britanniában és Franciaországban tudtak 15 százalék feletti növekményt elkönyvelni.