MN: véget ér az offshore-amnesztia

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem hosszabbítaná meg a szaktárca az év végén megszűnő offshore-adóamnesztiát, így ősszel rohamra indulhatnak a külföldi vagyonukat hazahozni akaró, és a mentességért akár adófizetésre hajlandó üzletemberek; a lehetőség eddig 35 milliárd forintot csábított haza - írta a Magyar Nemzet csütörtökön.

A kedvezményes szabály szerint ha egy üzletember hazautalja a külföldről származó, vagy offshore cégben, külföldi bankszámlán tartott pénzét, és itthon 10 százalék adót fizet, a vagyon eredetét sem a magyar adóhatóság, sem az igazságszolgáltatás nem firtathatja. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a lapot úgy tájékoztatta, hogy e szabály 2011-ben 2,9 milliárd, az idén az év első hónapjában 600 millió forint adóbevételt hozott, vagyis mintegy 35 milliárdnyi vagyon érkezett az országba. A lappal a szaktárca azt közölte, nem tervezi az offshore-amnesztia meghosszabbítását.

Nink Gabriella, a KPMG igazgatója szerint az eddigi 35 milliárd forint többszöröse lehet külföldi bankokban, cégekben, ám tulajdonosaik egyelőre kivárnak. Hozzátette, hogy a nemzetközi hitelezőkkel való megállapodás döntésre sarkallhatja az amnesztiával kacérkodókat, ezért ősszel akár nagyobb roham is indulhat a lehetőségért - írta a Magyar Nemzet.