Veszteséges volt az Émász az első negyedévben

Veszteséges volt az Émász az első negyedévben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az Észak-magyarországi Áramszolgáltató (Émász) Nyrt. 436 millió forint adózott veszteséget mutatott ki 2012 első negyedévében, míg az előző év azonos időszakában 2,525 milliárd forint volt a nyeresége.

A pénteken közölt, a nemzetközi számviteli szabvány alapján készült konszolidált gyorsjelentés szerint a villamosenergia-szolgáltató társaság negyedéves árbevétele 22,46 milliárd forint volt, 5,23 százalékkal kevesebb, mint az előző évi bázisidőszakban.

Az üzemi eredmény 75 százalékkal romlott, 458 millió forintot ért el.

(képünk illusztráció)
©

Az első negyedévben az Émász 481 gigawattóra áramot értékesített, 9 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

A jelentés szerint az Émász tevékenysége az egyetemes szolgáltató szegmensben veszteséges. Ennek oka az értékesített villamos energia mennyiség csökkenése mellett a szabályozó hatóság által a maximált árrésre, a rögzített végfelhasználói árakra és a szigorú minőségi követelményekre vonatkozó szabályozása. A szabadpiaci szegmens eredményére pedig negatívan hat a fokozódó piaci verseny és a kedvezőtlen makrogazdasági helyzet.

A 30,5 milliárd forint jegyzett tőkéjű társaság saját tőkéje 66 milliárd forint volt március 31-én, a tavaly december végi értékhez képest kismértékben, 0,7 százalékkal csökkent.

Az Émász részvényei a Budapesti Értéktőzsde B kategóriájában forognak. A papír a pénteki tőzsdenapot 13 620 forinton zárta. Az elmúlt 52 hétben a részvény legmagasabb árfolyama 19 800, a legalacsonyabb 13 450 forint volt.