Dollármilliárdokat költenek hajókra a görögök

Dollármilliárdokat költenek hajókra a görögök

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy meg nem nevezett görögországi vállalat tíz óriási konténerszállító hajóra adott megrendelést a koreai Hyundai Heavy Industriesnek, a világ legnagyobb hajógyártójának. Az 1,2 milliárd dollár értékű ügylet az iparág idei legnagyobb megrendelése, de így is csak enyhíteni tadja az év eleji veszteségeket.

Az 1,2 milliárd dolláros vásárlás a legnagyobb idei üzlet az ágazatban, de még így sem tudja pótolni az év elején elmaradt megrendeléseket. A Hyundai Heavy idén eddig mindössze 6,13 milliárd dollár értékben bővítette megrendelésállományát − beleértve ebbe a legutóbbi ügyletet is −, ami igen szerény a 24 milliárdos éves tervhez képest − írja a Napi Gazdaság Online. Tavaly 20,1 milliárd dollár értékben jelezték vásárlási szándékukat a cégnél a hajótulajdonosok. A konténerhajók egyenként 13 800 TEU-t (húszlábas − hatméteres − konténernek megfelelő doboz) képesek szállítani. A hajókat 2013 és 2014 második fele között szállítják le.

Az üzlet illik abba a trendbe, amelyben a világ teherhajózási társaságai egyre nagyobb konténerszállítókra cserélik le flottájukat. Ezek ugyanis, figyelembe véve az üzemanyagok csaknem 40 százalékos drágulását az elmúlt két évben, költséghatékonyabbak elődeiknél. A dán A. P. Moeller-Maersk A/S, a világ legnagyobb tengeri konténerfuvarozója 20, egyenként 18 ezer konténer szállítására alkalmas hajót rendelt, amelyek segítségével várakozásai szerint 26 százalékkal mérsékelheti az egy dobozra eső szállítási költséget. A tengeri konténerszállítási megbízások 72 százalékát legalább 8000 doboz továbbítására alkalmas hajókkal teljesítik.