Nol: csúszik az állami mobilcég - az állam miatt

Nol: csúszik az állami mobilcég - az állam miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Egyre bizonytalanabb, hogy a negyedik mobilszolgáltató elindulhat-e a szolgáltatásával a médiahatóság árverésében elfogadott év végi határidőig, azt pedig végképp nem látni, mikorra tud az állami cég olyan lefedettséget biztosítani, amely már alkalmas arra, hogy előfizetőket toborozzanak - írja a Népszabadság.

Szeptember harmadikán fontos bírósági tárgyalás zajlik majd a Fővárosi Törvényszék gazdasági kollégiumán: ott folytatódik ugyanis a három mobilcég és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság között zajló per, amelyben a mobilcégek azt próbálják bebizonyítani, hogy a médiahatóság törvénysértő módon bonyolította le a frekvencia-árverést - írja a Népszabadság.

A frekvencia-árverésen a Posta, az MVM és az MFB Invest alkotta állami konzorciumnak adta a frekvenciákat, licit nélkül, kikiáltási áron. A per eddigi, az ügy szempontjából nagy jelentőségű fordulata az volt, hogy a bíróság ideiglenes intézkedésként felfüggesztette az MPVI mindazon jogait, amelyeket nyertes félként gyakorolhatott volna. A frekvenciahasználati jogosultsággal tehát nem tudnak élni - írja a lap.

A Népszabadság által megkérdezett szakértők arra számítanak, hogy a bíróság – felismerve a döntés fontosságát – nem fogja sokáig húzni az ítélethozatalt. Többen arra számítanak, hogy szeptember elején már valamilyen elsőfokú ítélet is születhet az ügyben. A bíróságnak fel van adva a lecke, ugyanis mindhárom mobilcég megtámadta az árverés végeredményét, s összesen több mint negyven jogszabálysértésről szólnak a keresetek.

Ráadásul a bíróságnak tanulmányoznia kell, hogy az unió szabályozását nem sérti-e az eljárás néhány pontja, legfőképpen az, amelyik nemzeti roamingra (ez a megállapodás szükséges ahhoz, hogy a meglévő piaci szereplők hálózatát használva országos szolgáltatást tudjanak nyújtani) kötelezi a jelenlegi szolgáltatókat cserébe azért, hogy azok is kaptak frekvenciát a szóban forgó aukción - írja a lap.

©

A hálózat kiépítése Budapest belső kerületeiben is néhány hetet igénybe vesz, így csak feszített tempóban tartható az év végi indulás határideje. A belső roaming megállapodások megkötése és a rendszerek összekapcsolása minimálisan három hónap, de akár háromnegyed év is lehet: vagyis valódi szolgáltatást a negyedik szolgáltató aligha indíthat jövő tavasz vagy nyár előtt. Ez, valamint az is elbizonytalaníthatja a cég üzleti partnereit, hogy mindeközben zajlik majd a per másodfoka, s annak jogerős lezártáig a negyedik szolgáltató ügye jogi szempontból bizonytalannak minősül - írja a Népszabadság. A teljes cikket itt olvashatja!