Milliárdokat érhet a logisztikai szövetség minősítése

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Közép-Kelet-Európában egyedülálló a magyar logisztikai központok minősítési rendszere, amely sokmilliárdos beruházásokhoz segítheti hozzá a vállalkozásokat.

A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) által kidolgozott minősítési bizonyítvánnyal rendelkező pályázók az elmúlt 6 évben összesen 7,5 milliárd forint európai uniós támogatást nyertek el, és megközelítőleg 18,9 milliárd forint értékű beruházást valósítottak meg. A szakmai minősítési rendszer elemeit a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség is beépítette pályázati kritériumrendszerébe. A 2014-től induló új uniós pályázati ciklusra készülve a szövetség fejleszti osztályozási rendszerének kritériumait, ami tovább javítja a források lehívásának hatékonyságát, és a hazai logisztikai szolgáltató központok versenyképességét.

Magyarországon a németországi rendszer mintájára, 1992-ben született meg a logisztikai szolgáltató központok létesítésének első kritériumrendszere, amely azt a célt szolgálta, hogy a központok adottságai, és szolgáltatásuk minősége objektív szempontok alapján összehasonlítható legyen.Magyarország európai uniós csatlakozásával éles verseny alakult ki a nemzetközi tranzit szállítási útvonalakat kiszolgáló logisztikai csomópontok között.

„Magyarországon jelenleg körülbelül kétszáz logisztikai szolgáltató központ működik, amelyből 27-en nyerték el eddig az MLSZKSZ által kidolgozott minősítést. A minősítéssel rendelkező központok 2007-2012 között összesen 7,5 milliárd forint európai uniós pályázati forrást nyertek el, és megközelítőleg 18,9 milliárd forint értékű beruházást tudtak megvalósítani” – mondta Fülöp Zsolt, az MLSZKSZ elnöke.

A minősítési eljárást az MLSZKSZ-nél lehet kezdeményezni. A pályázók intermodális, regionális, helyi vagy vállalati logisztikai szolgáltató központ minősítést nyerhetnek el. A szövetség minden évben felülvizsgálja, hogy a minősítést elnyert központ jogosult-e a cím megőrzésére.

Két év múlva újabb uniós pályázati periódus indul, ezért az MLSZKSZ átalakítja minősítési rendszerének kritériumait. Az Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és a szövetség folyamatos együttműködése tovább javítja a pályázati források eredményes lehívását, erősítve ezzel Magyarország és a logisztikai szektor nemzetközi versenyképességét.