Piros lapot kapott az állami mobilcég

Piros lapot kapott az állami mobilcég

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A Fővárosi Törvényszék ítéletben mondta ki, hogy egyelőre nem lesz negyedik mobilszolgáltató Magyarországon. Az NMHH frekvenciatender-eredményének megsemmisítése azonban nem csak a MPVI Zrt.-nek, de a Vodafone-nak is fájhat.

A bíróság megsemmisítette az NMHH tavaly ősszel indult frekvencia-árverését lezáró végzést, evvel pedig lényegében elmeszelte az állami mobilcéget - írja a Nol.hu. A teljes tendert lezáró határozatot megsemmisítették, így újra kell pályáztatni a frekvenciákat, de alighanem a már piacon lévő mobilcégek is bukták azt a spektrumot, amelyet ebben az árverésben nyertek. A költségvetés így elesett 31 milliárd forint bevételtől, a lakosság pedig az országos 3G lefedettségtől. Újra kell pályáztatni mindent - írja a lap.

A Fővárosi Törvényszék szerint a negyedik mobilszolgáltató MPVI Zrt. jogszerűtlenül nyerte el a jogot a hálózat kiépítésére, valamint a három korábbi piaci szereplő is jogszerűtlenül szerzett akkor újabb frekvenciablokkokat. Annak eldöntése, hogy az NMHH az eredeti állapotot állítja helyre, vagy új tendert hirdet, meghaladta a bíróság hatáskörét, így erről nem szól az ítélet.

A frekvencia-árverés végeredményét a már piacon lévő mobilszolgáltatók támadták meg. A bírósági tárgyaláson elsőrendű felperesként a Magyar Telekom, másodrendűként a Telenor, harmadrendűként a Vodafone szerepelt a NMHH-val, mint alperessel szemben. Az alperes oldalán beavatkozott a perbe az MPVI, és annak egyik tulajdonosa, az MFB Invest Zrt. is.

A bíróság arra hivatkozott, hogy az elbíráláskor hatályos kormányrendelet egyik melléklete kimondja: állami tulajdonú cég nem nyerheti el azt a frekvenciát, amelyhez hozzájutott az MPVI. A per másik sarkalatos pontja a roaming volt, a Fővárosi Törvényszék szerint a drágán kiépített eszközrendszer kötelező átengedése a versenytársnak egy másik, az elnök által lefolytatott eljárásban lett volna lehetséges.

A mobiltelefon-piacot jól ismerő forrás azt mondta a hvg.hu-nak, hogy a jelen helyzetben nem csak az állami mobilszolgáltató, hanem a Vodafone is nagy vesztese lehet a döntésnek. A cég ugyanis a megnyert frakvenciákra már kiépítette a maga infrastruktúráját, és az UMTS hálózaton már szolgáltat, sőt a futó mobliinternetes reklámkampánya is erre épül. "Kérdés, hogy a bírósági döntés után lehet-e kötelezni a Vodafone-t arra, hogy az egyébként a maga részéről szabályosan elnyert frekvenciákat visszaadja, és ha igen, akkor annak milyen kompenzáció lesz az ára" - mondta a szakember.

Ennél messzebbre egyelőre nem látni az ügyben, igaz, az több mint valószínűsíthető, hogy rövid időn belül új frekvenciaaukciót ír ki az NMHH. Az is elképzelhető, hogy mivel a versenytársak az előző aukció eredményét ismerve részben beleláttak a konkurensek lapjaiba, a meghirdetett frekvenciák száma is, de az aukción nyertes árak is emelkedni fognak a korábbihoz képest.

©

Zűrben fogant

Korábban a bíróság elsőfokú döntésében megtiltotta, hogy használatába vegye az állami mobilszolgáltató, az MPVI Zrt. azokat a frekvenciákat, amelyeket a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság árverésén nyert el év elején. A frekvencia-árverés végeredményét a piacon lévő mobilszolgáltatók támadták meg.

Az új piaci szereplőnek az eredeti pályázati kiírás szerint 2012. december 31-ig kell megindítania saját szolgáltatását Budapesten, ágazati szakértők azonban úgy vélekednek: a késlekedés miatt nem nagy a valószínűsége annak, hogy a társaság év végéig ki tudja építeni az ehhez szükséges hálózatot.

A céget alapító konzorcium a mobilszolgáltatáshoz elnyert blokkokért nettó 10 milliárd forintot fizetett. A hálózat kiépítése további tízmilliárdokba kerül, így a tulajdonosoknak várhatóan hamarosan újabb tőkeemelést kell végrehajtaniuk. Az MPVI Zrt. tulajdonosai egy júniusi közgyűlésen döntöttek a negyedik mobilcég 14,1 milliárd forintos alaptőke-emeléséről. Az emelés nem készpénzben, hanem vagyoni értékű jogok átadásával valósult meg.

70 millióba került a stratégia

A társaság tulajdonosai, a Magyar Posta (10 százalék), a Magyar Villamos Művek (45 százalék) és az MFB Invest (45 százalék) a részesedések arányában juttatott vagyoni jogokat a negyedik mobilszolgáltatónak: a posta például azt, hogy a logisztikai járművein hirdethet az MPVI, a postákon pedig előfizetőket gyűjthet. A másik két cég frekvenciahasználati jogokat adott át.

Az Index hétfőn egy birtokába jutott dokumentum alapján azt írta, hogy az MVM közel 70 millió forintot fizetett a Rewheel nevű finn vállalatnak az állami mobilcég, az MPVI Zrt. stratégiájának kidolgozásáért. A 34 oldalas, angol nyelvű dokumentum szerint a legjobb esetben már 2016-ban, ha viszont rosszul alakulnak a dolgok, akkor csak 2023 után lehet nyereséges az állami mobilszolgáltató.

NMHH: hátrányos a döntés a mobil-előfizetőkre

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szerint a mobil-előfizetőkre hátrányos döntés született azzal, hogy a Fővárosi Törvényszék jogerősen hatályon kívül helyezte a hatóságnak a frekvencia-árverésen hozott januári határozatait.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság az MTI-hez eljuttatott közleményében sajnálatának adott hangot, hogy a három nagy mobilcég indítványára született bírósági döntés következtében a közeljövőben "jelentős akadályokba ütközhet egy nemzeti tulajdonban lévő negyedik mobilszolgáltató piacra lépése". 

"Az NMHH-nak továbbra is határozott meggyőződése, hogy egy negyedik mobilcég megjelenése a hazai mobiltelefon- és mobilinternet-felhasználók millióinak javát szolgálja, elősegíti a legkorszerűbb telekommunikációs szolgáltatások gyorsabb elterjedését és csökkenti az árakat" - fogalmaz a közlemény. 

Az NMHH szerint a döntés következtében előállt helyzet hátrányosan érinti a pert kezdeményező mobilcégeket, mivel vissza kell adniuk a 900 megaherzes tenderen elnyert frekvenciacsomagjaikat, és emiatt le kell állítaniuk a már működő szolgáltatásokat.

A döntés az NMHH megítélése szerint nem kedvez a magyar mobil-előfizetőknek sem, akik így "csak később juthatnak hozzá a legkorszerűbb szolgáltatásokhoz, és a nagyobb piaci versenyből adódó árcsökkenés előnyeitől is elesnek, vagyis hátrányba kerülnek más európai országok előfizetőihez képest". 

"Az NMHH a kialakult helyzet ellenére továbbra is nyitott minden olyan együttműködésre és kezdeményezésre, ami a hazai előfizetők javát szolgálja, és a magyar telekommunikációs piac egészséges versenypiaci fejlődését segíti elő" - szögezi le az NMHH Kommunikációs igazgatósága az MTI-hez eljuttatott közleményben.