Kötelezettségszegési eljárást akarnak Magyarország ellen osztrák cégek

Kötelezettségszegési eljárást akarnak Magyarország ellen osztrák cégek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az osztrák hulladékgazdálkodással foglalkozó cégek – mint az AVE és az A.S.A. – évek óta dolgozzák fel a magyarok háztartási szemetét, saját bevallásuk szerint százmillió eurókat fektettek be azóta. Az osztrák Wirtschaftsblatt kedden azt írta: a cégek most az osztrák kormánytól kérnek segítséget a magyar törvény elleni harcban.

A tavaly ősszel Áder által is aláírt hulladéktörvény értelmében 2014. január 1-jétől csak olyan nonprofit szervezetek végezhetnek hulladékgazdálkodási közszolgáltatást, amelyek szerződést kötöttek a települési önkormányzatokkal. A tervek szerint tehát 2014-től egységesen állapítják meg a szemétszállítási díjakat.

A törvény 2013-tól hulladéklerakási járulékot is bevezet, ezt a hulladéklerakók üzemeltetőinek az elhelyezett hulladék mennyisége és fajtája alapján kell megfizetniük. A járulék mértéke 2013-tól évente növekszik majd 2016-ig. A befolyt összeget a vidékfejlesztési tárca hulladékgazdálkodással kapcsolatos feladatokra fordítja.

Az osztrák hulladékgazdálkodással foglalkozó cégek – mint az AVE és az A.S.A. – évek óta dolgozza fel a magyarok háztartási szemetét, saját bevallásuk szerint százmillió eurókat fektettek be az üzletbe azóta.

A cégek hosszú idő óta harcolnak a törvény ellen, most pedig arra kérik a bécsi kormányt: Brüsszelben érjék el, hogy minél gyorsabban kötelezettségszegési eljárás induljon Magyarország ellen – áll az osztrák Wirtschaftsblatt birtokába került, az osztrák hulladékszállítók szövetségétől (VEÖB) származó dokumentumban.

Az osztrák hulladékgazdálkodási cégek kivonulásukat fontolgatják Magyarországról. A stájerországi Saubermacher tavaly októberben már eladta Pannonia nevű leányvállalatát.

Ha a magyar törvényt nem módosítják, a cégeknek a lap szerint nem marad más választásuk, mint eladni többségi tulajdonrészüket a cégekben, ám ez hatalmas veszteségekkel járna.