Megint kosarat kapott a Pfizer

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az Astra Zeneca igazgatótanácsa pénteken ismét kikosarazta az amerikai Pfizer gyógyszergyártót, amely kora reggel újabb, a korábbiakhoz képest kedvezőbb felvásárlási ajánlattal környékezte meg a brit gyógyszeripari csoportot.

A Pfizer pénteken megemelt részvényenként felvásárlási ajánlata 50 font volt az addigi 46,61 font helyett. "Az igazgatótanács gondolkodás nélkül azzal utasította el az újabb ajánlatot, hogy az alulértékeli a céget" - áll az Astra Zeneca közleményében.  A Pfizer 7,3 százalékkal megemelt vételi ajánlata 106 milliárd dollárra röpítette a brit cég piaci tőkeértékét.

A Pfizer nem csak javított a vételi ajánlaton, hanem levelet is küldött David Cameron brit kormányfőnek, akit arról tájékoztatott, hogy ha sikerülne megszerezni a brit céget, akkor nem lenne leépítés az Astra Zenecánál, és kutatási központot hoznának létre Cambridge-ben.  

A Pfizer-Astra Zeneca tranzakció lehetne minden idők legnagyobb értékű vállalati felvásárlása a brit gazdaságtörténetben. A világszerte 50 ezer alkalmazottat foglalkoztató Astra Zeneca a tizedik legnagyobb brit vállalat, amely 1999-ben alakult a svéd Astra és a brit Zeneca egyesülésével. A New York-i székhelyű Pfizer az elmúlt években több nagy értékű akvizíciót is végrehajtott. Legutóbb 2009-ben vásárolta fel 68 milliárd dollárért Wyeth nevű amerikai riválisát, a Warner-Lambert 2000-ben lezajlott 93 milliárd dolláros felvásárlási ügylete pedig az egyetemes gazdaságtörténet egyik legnagyobb vállalati akvizíciója volt.