Bezár a Michelin budapesti gyára

Bezár a Michelin budapesti gyára

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Kedden a Michelin bejelentette magyarországi, budapesti teherabroncsgyártásának 2015-re tervezett leállítását. A nyíregyházi gyár marad.

A Michelin kedden bejelentette munkatársainak, hogy magyarországi budapesti teherabroncs-gyártását leállítja, megtartja ugyanakkor a nyíregyházi személyautógumi-gyárát. A budapesti üzem 512 főt foglalkoztatott eddig.

A Michelin közleménye szerint a Taurus, Riken és Kormoran márkájú, középkategóriás teherabroncsok budapesti gyártása a tervek szerint 2015 közepén ér véget. A Michelin a Taurus 1996-os privatizálása óta gyárt Magyarországon abroncsokat.

A gyártás leállítását a cég azzal indokolja, hogy a teherabroncspiacon a válság beköszönte óta 23 százalékos visszaesés volt. A budapesti abroncsgyár ezért jelenleg 70 százalékos kihasználtsággal működik, ami nem tartható fenn a cég szerint. Ráadásul olyan, budapesti, belső területen, ahol nem lehetséges a bővítés.

A vállalat közlése szerint megkezdik az első egyeztetéseket az üzemi tanács és a szakszervezet képviselőivel. Azt írják, hogy elsődleges számukra, hogy maximális támogatást nyújtsanak dolgozóiknak a sikeres elhelyezkedéshez.

Azt is hozzáteszik, hogy hosszú távon Magyarországon maradnak, így megmarad a nyíregyházi üzem, és a váci logisztikai bázis, valamint az alapanyag-kereskedelemmel foglalkozó stratégiai egység a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tuzséron.