Nem szerepel a forintosítás a jövő évi büdzsében

Nem szerepel a forintosítás a jövő évi büdzsében

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Két magyarázata lehet annak, hogy a forintosítás kimarad a jövő évi költségvetésből: az egyik, hogy csak 2016-ban kerülne rá sor. Ám a Figyelő szerint nem ez a reális forgatókönyv, hanem a másik: azaz hogy a kormány teljes egészében a bankokkal és a hitelezettekkel akarja kifizettetni a devizahitelek átváltását.

Nem szerepel a költségvetési törvényjavaslatban a forintosítás, ami arra enged következtetni, hogy az állam nem veszi ki a részét a hitelkiváltásból – írta a csütörtökön megjelenő Figyelő. A devizahitelek kiváltását a tervek szerint a jövő évben hajtják végre.

A tény, hogy a büdzséből kimarad az intézkedés, arra utal, hogy az átváltás terhét teljes egészében a bankok fogják viselni, illetve a hitelesek, bár ez utóbbinak nagy a politikai kockázata.

©

Felmerül az a magyarázat is, hogy a forintosítás 2016-ra csúszik, és a Magyar Nemzeti Bank devizataralékaiból finanszírozza a költségek egy részét az állam. Kedden egyébként a Magyar Nemzeti Bank (MNB) azt közölte, hogy biztosítja a bankrendszer számára a lakossági devizahitelek forintosításához szükséges devizamennyiséget, ezért 9 milliárd euró összegben kiterjeszti szeptember 23-án meghirdetett devizaeladási programját.

A Figyelő ugyanakkor úgy tudja, hogy a kormány még 2015-ben végre akarja hajtatni a bankokkal a devizahitelek átváltását.