Debrecen és Nyíregyháza után Százhalombattát is bevette a Veolia

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megállapodást kötött a Veolia Energia Magyarország Zrt. és a GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. a százhalombattai fűtőmű adásvételéről. A szerződés értelmében a fűtőművet üzemeltető Dunai Hőtermelő Kft. százszázalékos üzletrésze a Veolia Energia Magyarország Zrt. tulajdonába kerül, amennyiben a Gazdasági Versenyhivatal és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal is jóváhagyja az ügyletet. A százhalombattai fűtőmű összesen 4200 lakás számára szükséges hőmennyiség előállításáról gondoskodik a Duna menti városban. Új tulajdonosként a Veolia Energia Magyarország Zrt. legfontosabb célja az ellátásbiztonság erősítése és a költséghatékonyság javítása, a helyben élők érdekeinek figyelembe vétele mellett – emelték ki a társaság képviselői.

Hamarosan újabb városban kapcsolódhat be a távhőszolgáltatáshoz szükséges hőenergia előállításába a Veolia Energia Magyarország Zrt. a százhalombattai fűtőmű átvételéről szóló szerződésnek köszönhetően. A GDF SUEZ Energia Magyarországgal július elején megkötött megállapodás értelmében a Duna menti városban működő fűtőművet működtető Dunai Hőtermelő Kft. százszázalékos tulajdonrésze a Veolia Energia Magyarországhoz kerül.

Az alig egy éve átadott, 25,2 MW névleges teljesítményű, korszerű fűtőmű összesen 4200 lakás hőenergia-szükségletét termeli meg a településen. „Célunk, hogy kényelmes, biztonságos, továbbá takarékos és környezetvédelmi szempontból optimális feltételeket biztosítsunk a távhőszolgáltatás működtetéséhez Százhalombattán” - fejtette ki Fernezelyi Ferenc, a Veolia Energia Magyarország Zrt. kereskedelmi igazgatója.  A tranzakció a lakossági távhőszolgáltatást csak közvetve érinti. Ugyanis ezért a szolgáltatásért a helyi, városi távhőszolgáltató társaság felel. Ez utóbbi társaság áll közvetlenül szerződésben a százhalombattai fűtőművet működtető Dunai Hőtermelő Kft.-vel, tőle megvásárolva a távfűtési feladatai ellátásához szükséges hőmennyiséget. Így az egyes fogyasztók a fűtőmű tulajdonosváltásából semmit sem érzékelnek; mindez a távfűtés napi működését nem befolyásolja.

Ugyanakkor a városi távhőszolgáltató társaság a Dunai Hőtermelő Kft. kapacitásainak csak egy részét kötötte le a százhalombattai lakosság hőellátásának érdekében. Így adott a lehetőség további, ipari fogyasztók hőenergiával történő ellátására is” – tette hozzá a Veolia Energia Magyarország Zrt. kereskedelmi igazgatója. A százhalombattai fűtőmű megvásárlása szervesen illeszkedik a Veolia Energia Magyarország Zrt. üzleti stratégiájába. A társaságcsoport hosszútávon gondolkodó, szakmai befektetőként kíván szerepet vállalni a magyarországi távhőtermelő piacon, amelyben kulcsszerepe van a városi távfűtési rendszerek–, valamint ipari fogyasztók - számára szükséges energiát biztosító hőtermelő egységek működtetésének.

A Veolia Energia Magyarország Zrt. legutóbb a debreceni és a nyíregyházi erőművek megvásárlásával bővítette üzleti portfólióját. A július elején átvett két kelet-magyarországi létesítményben a társaságcsoport a kombinált ciklusú erőművi berendezések, valamint a helyi távhőrendszerek hőigényét előállító fűtőművek működtetéséről gondoskodik. A debreceni és a nyíregyházi egységekkel kiegészülve a cégcsoport - mintegy kéttucat településen – közvetlenül, illetve közvetve immár mintegy 117 ezer lakossági és közületi fogyasztót lát el hőenergiával Magyarországon. A Veolia Energia Magyarország Zrt.-nek – korábbi nevén a Dalkia Energia Zrt.-nek - több mint két évtizedes tapasztalata van a magyarországi távhőtermelés területén.

„A célok minden érintett város esetében azonosak: az ellátásbiztonság erősítése, valamint a költséghatékonysági és a fenntarthatósági szempontok érvényesítése, a helyben élők érdekeinek figyelembe vétele mellett. A százhalombattai fűtőmű megvételét még a Gazdasági Versenyhivatalnak, valamint a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnak is jóvá kell hagynia. Azonban reményeink szerint a fűtési idény kezdetére megtörténhet a fűtőmű tényleges átvétele is” – fogalmazott Fernezelyi Ferenc.