Ki mondta, hogy nincs magyar zöldenergia-ipar?

Ki mondta, hogy nincs magyar zöldenergia-ipar?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A villanybojleres rendszerek energiaszámlájának a harmadával beéri, plusz hűtést, és párátlanítást is végez, sőt, magyar – na, mi az?

Magyar Termék Nagydíjat kapott a napokban a HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt. hőszivattyús forróvíztároló termékcsaládja. Mindezt azután egy évvel, hogy a termékcsalád passzívházak fűtésére alkalmas része pedig innovációs díjas lett.

A hőszivattyús forróvíztárolók kézzelfogható előnye a felhasználói számára a nagymértékű energiatakarékosság, az, hogy harmadannyi energia felhasználásával állíják elő a számukra szükséges melegvíz mennyiséget, mintha ugyanezt villanybojlerből nyernék. A melegvíz-előállítással egyidőben pedig ráadásként még egy kisebb helyiség hűtését és/vagy párátlanítását is biztosíthatják.

©

Magyarországon jelenleg csak a HAJDU gyárt olyan készülékeket, melyek passzívház fűtésére is alkalmasak, illetve integrálhatók hozzá más megújuló energiás rendszerelemek is (mint amilyen a napelem, vagy a napkollektor).  A hőszivattyú a lakás környezeti levegőjét felhasználva melegíti fel a vizet 60 C° fokra, és akár – 7 C° fokos levegővel is képes üzemelni.

A készülék a ház szellőztető rendszeréhez is csatlakoztatható, így akár szellőztetésre, páramentesítésre és légkondicionálásra is alkalmas, mindemellett rendkívül energiahatékony és környezetbarát. (A készüléken található légelvezető kürtő lehetőséget biztosít arra, hogy a kifújt hideg levegőt a nyári hónapokban klimatizálásra is használhassuk, a hőelvonás hűti a helyiséget. Amennyiben a kiáramló levegőt kivezetjük a készülékből a szabadba, akkor az a helyiség vagy lakás szellőzését szolgálja.)

A cég hőszivattyús forróvíztárolói már nemzetközi tanúsításokkal is rendelkeznek például Franciaországban, Belgiumban, Hollandiában, Spanyolországban, Portugáliában és Svédországban. A hazai kereslet – a környezetkímélő műszaki megoldások fokozatos térnyerésével – lassan, de már bíztatóan bíztatóan növekedésnek indult.

A díjakat a parlamentben Dedéné Novotni Anna a cégcsoport alelnöke vette át.