Ezek az emberek és cégek rengeteg pénzzel tartoznak önnek

Ezek az emberek és cégek rengeteg pénzzel tartoznak önnek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kiadta az adóhatóság a legnagyobb adótartozók listáját. Most is milliárdokkal lógnak nekünk a lista élén, de tavaly látványosabb volt a dobogó.

Közel 2,9 milliárd forinttal tartozik az államnak a tavalyi utolsó negyedév legnagyobb adótartozóinak listáját vezető cég a Nemzeti Adó- és Vámhivatal friss adatai szerint.

A North Santrade Kft.-t nem is olyan régen, 2014 márciusában jegyezték be kecskeméti székhellyel, ügyvezetője és egyedüli tulajdonosa egy dán lakcímmel rendelkező magyar, Koch Róbert. A vállalkozás beszámolót egy évben sem adott le az Opten cégnyilvántartása alapján.

A toplista második cége 1,5 milliárd forintnyi adóval tartozik, de ehhez begyűjtött még 3,2 milliárd bírságot vagy hátralékot is. A céget Budapesten alapították 2008-ban, Creditbróker néven, az elmúlt években volt magyar, német, szerb ügyvezetője, és egymást váltották a magyar, amerikai és szlovák tulajdonosok.

A harmadik negyedév listáját még egy kínai magánszemély vezette, 13,5 milliárd forintos tartozással. Ehhez képest a friss lista egész lapos, az első magánszemély csak a lista 12. helyén tűnik fel, egy pilisszentkereszti, Kaiser Dániel, 680 millió forintos adótartozással, és további 1,4 milliárd forintos hátralékkal vagy bírsággal.

©

A listán egyetlen ismertebb céget sem találtunk. Egy visszatérő „vendégbe” botlottunk, a pilisvörösvári Netty webshop korábban is szerepelt a listán, a harmadik negyedévben valamivel több mint egymilliárd forintos tartozással, és a negyedik negyedévben is nagyjából ekkora összeggel.

Következzenek a törzsvendégek

A NAV-nak több nagy adótartozók neveit tartalmazó listája is van. A napokban frissítette azoknak a magánszemélyeknek listáját, akik több mint 10 millió forinttal tartoztak, több mint 180 napon át (ezen nem szerepel a tartozás pontos összege). Erre a listára került át a tavaly harmadik negyedévi első helyezett kínai adótartozója, Zhou Tejiao is.

A 3624 magánszemélyt szerepeltető listán még mindig fenn van Portik Tamás, milliárdos vállalkozó, a kilencvenes évek olajmaffia-ügyeinek egyik főszereplője, akit 2014-ben első fokon 11 év szabadságvesztésre ítéltek.

Valamint Zuschlag János egykori MSZP-s politikus országgyűlési képviselő, akit 2011-ben ítéltek jogerősen hat év börtönbüntetésre. A lista egyik stabil tagja Stadler József akasztói vállalkozó, a Stadler FC focicsapat egykori milliomos tulajdonosa, aki még az Utolsó vacsora után is visszaigényelte az áfát – jelenleg még börtönbüntetését tölti.

A másik, amit a NAV rendszeresen frissít, a több mint 100 millióval, több mint 180 napon át tartozó szervezetek listája. Ezen most 2899 szervezet van, néhány „állandó” szereplővel: fenn van még például a Hospinvest, a Herz Szalámigyár, a Hollóházi Porcelán, a Magyar Mozgókép Közalapítvány és Matyi Dezső cége, a felszámolás alatt álló Pécsi Direkt Kft., vagy például az áfacsalási botrányban megismert, ma már felszámolás alatt álló Sovereign cukros cég.

Ha a cikket érdekesnek találta, kövesse a gazdasági rovat Facebook-oldalát!


Hozzászólások