Vége az olcsó berúgásoknak a skótoknál

Vége az olcsó berúgásoknak a skótoknál

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kötelező minimális árat vezetnek be a skótok az alkoholos italokra.

Minimumárat vezethetnek be Skóciában az alkoholos italokra. A brit legfelsőbb bíróság elutasította a skót whisky-gyártók panaszát, így véget ért az ötéves jogi harc, Skócia lehet az első hely a világon, ahol úgy küzdenének az alkoholizmus ellen, hogy egy bizonyos ár alatt nem lehet alkoholt árulni.

A törvény, amelyet még 2012-ben hoztak meg, de csak most léphet hatályba, az alkoholtartalom alapján csoportosítja az italokat. Egy doboz sör így 1,1 fontnál kevesebbe nem kerülhet, egy 750 milliliteres üveg vörös bor ára minimum 4,5 font lesz, egy 0,7 literes üvegnyi whiskyt pedig 14 font alatt nem lehet majd eladni. A bevezetését azzal indokolták: túl nagy problémákat okoznak a magas alkoholtartalmú, olcsó italok.

A bírák szerint a szabályozás nem sérti a másfél évig még érvényes uniós jogot, és a brit szabályok szerint sem számít diszkriminatívnak. Az ítélet indoklásában arról is írtak, hogy ez sokkal hatékonyabb módszer lehet, mint ha megemelnék az alkohol áfáját, vagy bármi más technikával próbálnák a gyártókat áremelésre kényszeríteni.

Hozzászólások