szerző:
hvg.hu

Visszakerült Niki Laudához az általa alapított légitársaság, amelyet korábban az AirBerlin vett meg tőle. Az viszont tavaly csődbe ment.

A flyNikit – hivatalos nevén a Niki Luftfahrt GmbH-t – 2003-ban hozta létre az egykori Formula–1-es világbajnok, az Air Berlin pedig egy évvel később csatlakozott be társtulajdonosként. Lauda végül 2012-ben vált meg teljesen a légitársaságtól.

Az Air Berlin azonban tavaly csődbe ment – az utolsó járata tavaly október 27-én indult útnak –, és több nagy név jelentkezett a flyNiki átvételére. Köztük a Lufthansa-csoport, az Európai Bizottság versenyjogi fenntartások miatt nem járult hozzá a tranzakcióhoz. Úgy tűnt, Lauda egykori cége ezzel meg is szűnik: december közepén beszüntette a tevékenységét, és fizetésképtelenségi eljárás megindítását kezdeményezte.

Ezt követően bejelentkezett érte az IAG – amely egyebek mellett a British Airwayst és az Aer Lingust fogja össze –, majd a Ryanair is. A pályázatokat január 19-ig kellett leadni, a legjobb ajánlatot a végeredmény szerint Lauda tette.

Az iho.hu szerint a versenyfutás igazi tétje feltehetően nem is az volt, hogy kié lesz a társaság gépparkja, hanem hogy melyik cég vagy cégcsoport használhatja majd bázisként a flyNiki utódjaként a bécsi repülőteret, kiegészítve az ugyancsak értékes düsseldorfi, müncheni és zürichi központú vonalakkal.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!