Citromba haraphatunk, sót nyalhatunk, de búcsút mondhatunk az olcsó tequilának

Citromba haraphatunk, sót nyalhatunk, de búcsút mondhatunk az olcsó tequilának

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hatszorosára drágult a kék agávé felvásárlási ára az elmúlt két évben, amit a kisebb tequilafőzdék már nem engedhetnek meg maguknak. Hiány lesz az olcsó mexikói párlatból.

A kék agávé lehetne a világszerte tapasztalható éghajlatváltozás egyik nyertese: az elsivatagosodó - de 1500 méter feletti - területeken kiválóan termeszthető. Mivel elég igénytelen, ott is ültethették volna, ahol más gyakorlatilag nem nő meg- írja a napi.hu

Bár igénytelen növény, mégis komoly hiány alakult ki belőle Mexikóban: a most szüretelésre érett, 2011-ben elültetett 17,7 millió tőke jóval kevesebb, mint a tequilapiac számára szükséges 42 millió. A mexikói Tequila Szabályozási Tanács valamint a Nemzeti Tequilaipari Kamara (CNIT) szerint 140 cég foglalkozik az agávéból készült alkohol előállításával, sok közülük nem jut alapanyaghoz - írja a New York Post.

Ennek legfőbb oka, hogy míg 2016-ban 3,85 peso volt egy kilogramm agávé felvásárlási ára, addigra ez idén 22 pesóra (370 forintra) emelkedett. A hatszoros drágulás a kisebb gyártókat öli meg, amelyek gyengébb minőségű, épp ezért olcsóbb főzeteket készítik. Nemcsak az ellátás okoz nekik nehézséget, hanem hogy árban nehéz versenyezni az olyan italokkal, mint a whiskey vagy a vodka, amelyek előállítása sokkal kevésbé körülményes.

Bár hiány lehet az olcsó tequilákból, Luis Velasco, a CNIT elnöke szerint ez nem probléma. "Annak nincs értelme, hogy a tequila egy olcsó ital legyen, mivel az agávéültetvények óriási befektetést igényelnek" - mondta a szakértő, aki szerint egyedül az a probléma, hogy a kis főzdék veszélybe kerülnek, ami munkahelyek megszűnésével járhat a szegényebb régiókban.

A tequilaipar robbanásában fontos szerepe van annak, hogy az elmúlt évtizedben 198 százalékkal nőtt az ital prémium változatának exportja az Egyesült Államokba. A gyenge, olcsó termékekből viszont csak 11 százalékkal többet visznek a szomszédos országba, mint 10 éve.