Egyre drágábbak az egyre több beteget fogadó magánrendelések

Egyre drágábbak az egyre több beteget fogadó magánrendelések

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Vannak már olyan praxisok, amelyek hiába fizetősek, várni kell a bejutásra, akárcsak az állami intézményekben, mert kevés az orvos.

Egyre többen mennek magánorvoshoz, ami egyre többe kerül. Két év alatt csaknem 30 százalékkal drágultak a szakorvosi vizsgálatok a magánrendelőkben – hangzott el a hétfői RTL Híradóban.

A tudósításban példaként említették, hogy egyre többen járnak magán nőgyógyászati rendelésre, és nemcsak kismamák. Az Union Biztosító felmérése szerint tavaly átlagosan 37 ezer forintot fizettek ki vizsgálatokért itthon a nők. Egy egyszerű, első konzultáció ma már 20-25 ezer forintba is kerülhet.

Zsolnai Gábor, az Union Biztosító igazgatója azt mondta: a lakásrendelőkből most már egyre inkább a komoly diagnosztikai centrumok felé terelődik a betegforgalom, ezeknek a helyeknek a beruházási igényük nagyobb, és versenyeznek a jobb szakemberekért, akik magasabb fizetésért vállalják a munkát. Utóbbit csak úgy tudják kigazdálkodni, ha a betegektől több pénzt kérnek.

A betegek jelentős része fizet, ha nem akar sorban állni vagy hónapokat várni valamelyik állami intézetben. Nemcsak a tehetős páciensek döntenek már így.

Leitner György, a Primus Magánegészségügyi Szolgáltatók Egyesületének elnöke szerint az adatok azt mutatják, hogy az alsó középosztályba tartozók is 50-60 százalékos arányban vettek igénybe magánegészségügyi szolgáltatást.

Becslések szerint a családok évi 50-100 ezer forintot költenek el magánorvosokra, főleg fogorvosra, MR-, CT-, röntgenvizsgálatokra.

A magánpraxisok között is van már olyan, ahol várni kell a bejutásra 1-2 hónapot, hiába fizetős a szolgáltatás. Ilyen például az endokrinológia vagy az ortopédia, mert kevés az orvos.