Majdnem minden kéményt kisöpör az állam

Majdnem minden kéményt kisöpör az állam

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Két éve államosították az ágazatot.

Az ország 3200 településéből 2593-ban az állam kéményseprői ellenőrzik a házakat. Két év alatt 600 település csatlakozott az állami ellátáshoz – közölte honlapján az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

A kéményseprési ágazatot 2016 júliusában államosították: az OKF akkor tizenöt megye 1835 településén kezdte el tisztítani a kéményeket, amit a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke többször is bírált. Vámos Csaba elmondta: többször járt olyan ingatlanban, ahol a tulajdonos arról beszélt, hogy az OKF kéményseprője néhány napja papíron ugyan elvégezte a kémény ellenőrzését, de a valóságban ez nem történt meg, mert a szakembernek nem volt olyan műszere, amelyre az ellenőrzéshez szüksége lett volna. Vámos szerint a kormány olyannyira nehéz helyzetbe hozta a kéményseprési iparágat, hogy a magánvállalkozások mellett az egyik állami kéményseprő-vállalat is csődbe ment.

Az érdekvédelmi szervezet azt is kifogásolta, hogy már nem kötelező a lakások elvezetéseinek vizsgálata. Arra panaszkodtak, hogy így rengeteg család kerülhet életveszélybe, ugyanis a nem rendszeresen és megfelelően karbantartott kémények miatt gyakoribbak a szén-monoxid-mérgezéses esetek.

Korábban arról is írtunk, hogy több százezer olyan kéményt találtak, amelyről eddig a lakókon kívül senkinek sem volt tudomása.

kéményseprésre vonatkozó rendelkezések miatt a kéményseprők tüntetésen is tiltakoztak.