szerző:
hvg.hu

26 európai főváros földgáz és villamos energia végfelhasználói árait hasonlította össze a MEKH. Bár Budapesten a legolcsóbb a gáz, valamint az egyik legolcsóbb az áram, de vásárlóerő-paritáson számolva már nem ilyen fényes a helyzet.

Ha a lakossági fogyasztók földgáz átlagárait euróban hasonlítjuk össze, akkor Budapest a legolcsóbb (3,19 eurócent/kWh). A Budapestnél más tekintetben olcsóbb Belgrádban 3,21 centet kérnek kilowattonként, a hátulról harmadik Bukarestben pedig 3,48 cent az átlagár. A többi régiós fővárosban 4 és 6 eurócent között mozog az átlagár, a legmagasabb pedig Stockholmban (24,16 eurócent/kWh) – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) havonta frissülő statisztikájából.

©

A villamos energia átlagárait tekintve Budapest már csak a negyedik legolcsóbb (11,69 eurócent/kWh), míg Belgrádban 7,23 centbe kerül egy kWh. A legmagasabb díjat Koppenhágában kell fizetni (30,82).

©

Ez a statisztika azonban jelentősen módosul, ha jövedelemarányosan vagy vásárlóerő-paritásra számítják át. Utóbbi esetben nem a fogyasztók jövedelmi helyzetével korrigálják a nominális árakat, hanem az egyes országok árszínvonalának uniós átlagos árszínvonaltól való eltérésével. A MEKH egy fiktív valutában, az európai vásárlóerő-egységben (Purchasing Power Standard, PPS) mérte az árakat, ez pedig rögtön a felső 50 százalékba tolja Budapestet.

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!