Idén nem lett a magyar turisták kedvence a Balaton

Idén nem lett a magyar turisták kedvence a Balaton

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Budapest turizmusa pörgött júliusban a külföldi vendégeknek köszönhetően, a Balatonhoz jóval kevesebben érkeztek, mint tavaly.

Idén júliusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 3,8 százalékkal nőtt, a belföldi vendégek által eltöltötteké 0,6 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest – derül ki a KSH friss adataiból. Összesítve 1,3 százalékkal nőtt a szálláshelyek vendégéjszakában mért vendégforgalma.

A külföldi vendégek száma megközelítette a 700 ezret, a vendégéjszakáik száma pedig majdnem kétmillióra nőtt. Minden második vendégéjszakát a Budapest–Közép-Dunavidék régióban töltöttek a külföldiek. A Balatonnál lényegében nem változott a külföldi vendégéjszakák száma.

A belföldi vendégek száma 2,6, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 0,6 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi magas bázishoz képest, de így is meghaladta a 2,5 milliót. A legnépszerűbb régióban, a Balatonnál, 4,3 százalékkal kevesebb vendégéjszakát regisztráltak a szálláshelyek. A második legtöbb belföldivendég-éjszakát Észak-Magyarországon töltötték el a belföldi vendégek, ahol 5,3 százalékos növekedést mértek a szálláshelyek.

A szállodák szobakihasználtsága 2,1 százalékponttal 72,5 százalékra nőtt. Az összes bruttó árbevétel folyó áron 2,3 százalékkal, 59 milliárd forintra emelkedett.

2018. július 31-én 3447 kereskedelmi szálláshely közel 99 ezer szobával és 345 ezer férőhellyel várta a vendégeket. A szobák száma változatlan volt, a férőhelyek száma 2,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Hozzászólások