szerző:
hvg.hu

„Jó napot kívánok, Max AI a nevem és a munkaköröm a kártékony anyagok kiválogatása háztartási hulladékból.”

 Akár így is kezdődhetne a Veolia francia óriáscég legújabb reklámkampánya. De a vállalat kicsit szerényebbre veszi, már csak azért is, mert a most hadrendbe állított technikai újítása nem francia. A Max AI robotot ugyanis egy amerikai cég alkotta meg. De a Veolia annyiban úttörő, hogy Európában először ez a vállalat alkalmaz robotot a szemétválogatásban.

 Ez egy régi történet: a tudatos hulladékválogatás hozzájárulhat a környezetvédelméhez, de sok ember nem nagyon vacakol a szelektálással. Ezért választotta a Veolia a robotot a kártékony, nem reciklálható hulladék, például a műanyag joghurtos dobozok kiválogatására. Június óta van üzemben Max AI és óránként 3600 hasznos mozdulatot tesz. Ugyanezt a szelektálást a leghatékonyabb emberek csak óránként 2200-szor tudják elvégezni. Tehát a robot emberek munkáját fogja elvenni? A Veolia illetékese szerint kétségtelen, hogy a konkrét hulladékszelektálásban a robotoké a jövő. De az automaták működésbe állításához is egyre több emberi találékonyság és hétköznapi szorgalom kell, ezért összességében, a robotizáció inkább munkahelyteremtő, mint állásvesztő – legalábbis a Veolia illetékese szerint.

Erről perszer még sok vita lesz, de a trend egyértelmű. A Veolián kívül más cégek is óriási pénzeket tesznek a hulladék szelektálás robotizációjába. Hogy mekkora beruházásokról van szó, azt jól érzékeltetik a Veolia és a vele partnerségben működő amerikai cég adatai. 200 profi kutatót és 800 besegítő alkalmazottat mozgósítottak a robot technológia alkalmazása érdekében. A francia állam, a már érvényben lévő törvények szerint a következő évtizedekben radikálisan javítani akarja a hulladékfeldolgozást, és ebben a műfajban a legkorszerűbb technológiák nélkülözhetetlenek lesznek. (via AFP, képünk illusztráció)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az ombudsmanhoz fordul a gyerekek otthongondozási díja miatt az LMP

Az ombudsmanhoz fordul a gyerekek otthongondozási díja miatt az LMP

Nagy Blanka: "Bayer Zsolt semmilyen értéket nem adott az országnak"

Nagy Blanka: "Bayer Zsolt semmilyen értéket nem adott az országnak"

Az elnökség balhézik, az unió kedélyesen figyeli

Az elnökség balhézik, az unió kedélyesen figyeli

Az Európai Bizottság megvétozza a Siemens és az Alstom vasúti üzletágának egyesülését

Az Európai Bizottság megvétozza a Siemens és az Alstom vasúti üzletágának egyesülését

Már az RTL csatornáin is "jobban teljesít" Magyarország

Már az RTL csatornáin is "jobban teljesít" Magyarország

Pokolgép robbanhatott Észak-Írországban

Pokolgép robbanhatott Észak-Írországban