szerző:
hvg.hu

Kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság a brit koronához tartozó Man szigete és Olaszország ellen, mert adózási kiskapukat tartanak nyitva a magánjachtosoknak. A történetben a Putyin család barátai és Lewis Hamilton is érintettek.

Az Európai Bizottság az eljárást azért indította, mert Olaszország és Man szigete rendszeresen adott adókedvezményt a világ leggazdagabb embereinek, ha ott vásároltak jachtot vagy repülőt. A BBC és a Guardian szerint Man szigetén több mint 200 repülő eladásából 790 millió fontnyi (csaknem 300 milliárd forint) adót engedtek el 2011 óta. A gyakorlatra egyébként a Paradise Papers-botrány kapcsán derült fény – írta a Guardian.

Az adókerüléssel Lewis Hamilton Forma–1-es pilótát és a Putyin-család barátait, Arkagyij és Boris Rotenberget, valamint több orosz oligarchát is vádolnak. Hamilton egyáltalán nem adózott a 16,5 millió fontba (6 milliárd forintba) kerülő piros Bombardier-gépe után, de állítja, akkor megkérdezte ügyvédjét, aki azt mondta, törvényesen cselekedett.

Man szigetén 20 százalékos áfával kell számolni, ezt azt jelenti, hogy csak Hamilton gépe után 1,2 milliárd forint folyt volna be az államkasszába.

A bizottság csütörtöki közleményében leszögezte, hogy véget vet ennek a gyakorlatnak, mert az ellenkezik az uniós joggal. A vámunió miatt a gépek és jachtok szabadon mozoghatnak Európán belül anélkül, hogy vámellenőrzésen esnének át, eddig ezt használták ki a vevők.

A gazdag tulajdonosok gyakran azzal is trükköztek, hogy úgy állítják be, mintha lízingelnék az eszközöket. Hamilton és mások jellemzően egy sor offshore cégen átfuttatva saját maguktól bérelték a gépeket.

Olaszországban szintén bevett gyakorlat, hogy jelentős adókedvezményt biztosítanak a tehetős jachtvásárlóknak. Nagy-Britannia és Olaszország két hónapot kapott a válaszra, előbbi ugyanakkor a Brexittel mentesülne az alól, hogy az Európai Bíróság elé kerüljön az ügy.

Ciprus, Görögország és Málta- utóbbi felségjelzése alatt fut egyébként Mészáros jachtja is (képünkön) – ígéretet tettek arra, hogy módosítják a jachtlízingre vonatkozó jogszabályokat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gyükeri Mercédesz Gazdaság

Adóelkerülés művészi szinten: tanuljon a rocksztároktól

Nagyobb hősei nincsenek a munkásosztálynak, mint a rocksztárok, akik közül sokan jótékonysággal és a világbéke megteremtése érdekében tett áldozatos munkájukkal is öregbítették hírnevüket. Abban nincs semmi kivetnivaló, hogy nem szeretnek közterheket fizetni, a probléma csak az, hogy ők meg is tehetik, hogy nem adóznak.

Zsarolásra és spamelésre is használhatják a feltört kórházi kartonunkat

Zsarolásra és spamelésre is használhatják a feltört kórházi kartonunkat

Feladta magát a férfi, aki megverte a Madách Színház színészét

Feladta magát a férfi, aki megverte a Madách Színház színészét

Akadozik a csapatmunka? Próbálja ki ezeket az appokat és platformokat!

Akadozik a csapatmunka? Próbálja ki ezeket az appokat és platformokat!

Most derült ki: 100 liter vízből 1-2 liter igen meglepő helyről származik

Most derült ki: 100 liter vízből 1-2 liter igen meglepő helyről származik

Harmincegyre emelkedett a kaliforniai tűzvész halálos áldozatainak száma

Harmincegyre emelkedett a kaliforniai tűzvész halálos áldozatainak száma

Senkit nem hagyott külföldön a csődbe ment utazási iroda

Senkit nem hagyott külföldön a csődbe ment utazási iroda