szerző:
hvg.hu

Kaliforniában felmerült, hogy a marihuána utána a varázsgombát is legalizálnák. Egy korábban illegális gyógyszerek engedélyeztetésével foglalkozó házaspárnak Szilícium-völgyi ismerőseik dobtak össze csaknem 40 millió dollárt, melynek segítségével rohamtempóban törnek előre a piacon.

A hospice-ben is bevethető, antidepresszánsként működő varázsgombát igyekszik monopolizálni egy házaspár Amerikában. A varázsgombát ötven éve, még Richard Nixon elnöksége alatt minősítették illeáglisnak, akkor azt állították, a hatóanyagának, azaz a pszilocibinnek nincs gyógyászati haszna.

Az utóbbi évek kutatásai szerint viszont van, és a depresszció kezelésében, illetve  a hospice házakba is használható lenne, emiatt Kaliforniában az is felmerült, hogy legalizálnák. A 444 szúrta ki a Quartz cikkét, mely szerint egy elég különös cég lett a legalizálás élharcosa.

A hallucinogénszakértők szerint vélhetően monolóliumra törő, 2016-ban alapított Compass Pathways kiterjedt klinikai kutatást indított Európában és Észak-Amerikában, és októberben úttörő terápiás besorolást kaptak az amerikai Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerészeti Hivataltól (FDA) – azaz könnyen beelőzhetik a többi ezzel foglalkozó intézményt.

Mivel mások is kutatták a témát, az összetevőket nem szabadalmaztatják, de a termelési eljását már igen. A Compass kutatásaival kapcsolatban azonban több szakember is aggályokat fogalmazott meg; szerintük a gyógyszeres kezelés mellé nem társul elég hangsúlyos terápiás tréning, így az nem biztonságos. 9 pszilocibin-szakértő azt nyilatkozta a lapnak: megbánták, hogy segítettek a párnak.

Véleményük szerint a cég olyan gyorsan fejlődik, hogy vélhetően megfelelő óvintézkedések nélkül dobják majd piacra a pszilocibintartalmú gyógyszereket, így árthatnak is a fogyasztóknak. A pár azzal sem nyerte el a szakértők szimpátiáját, hogy a Compass jótékonysági, nonprofit szervezetből változott át egy erősen profitorientált bulldogcéggé, akik csak addig kedvesek a partnereikkel, míg megkapják, amit akarnak, utána pedig megszakítanak minden kapcsolatot.

Emellett konkrét vádakat is megfogalmaztak, például azt, hogy akadályozzák a potenciális riválisokat, és olyan szerződéseket kötnek, amikkel megakadályozhatják az akadémiai kutatások eredményeinek publikálását. A cég közleményben tagadta a vádakat, és azzal indokolták a nonprofit modell átalakítását, hogy úgy nem tudták volna „fenntartható módon” fejleszteni a pszilocibinterápiát.

A tulajdonos házaspár férfi tagja, George Goldsmith ezelőtt addig illegális gyógyszerek engedélyeztetésén dolgozott, Jekatyerina Malievskaia pedig orvostudományt tanult. A cégükbe 38 millió dollárt fektettek olyan Szílicium-völgyi titánok, mint Peter Thiel vagy Mike Novogratz.

Az antidepresszánsok piacát 2014-ben 14,51 milliárd dollárra becsülték, és az előrejelzések szerint 2020-ra 16,8 milliárdosra nőhet.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Folytatódik az eszeveszett játékkaland: itt a Toy Story 4. első előzetese

Folytatódik az eszeveszett játékkaland: itt a Toy Story 4. első előzetese

Gigi Hadid szupermodell beleszeretett Budapestbe

Gigi Hadid szupermodell beleszeretett Budapestbe

Kinyomtattak egy 1500 éves buddhista barlangot

Kinyomtattak egy 1500 éves buddhista barlangot

Komoly játékos bekebelezésével újulna meg a Kék Óriás

Komoly játékos bekebelezésével újulna meg a Kék Óriás

Brutális tőkenövekedésnek örülhet egy Fidelitas-közeli cég

Brutális tőkenövekedésnek örülhet egy Fidelitas-közeli cég

Nagyot csökken a benzin ára

Nagyot csökken a benzin ára