szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem véletlen, hogy a kisboltosok közül sokan visszasírják a boltzárat, a nagyobb üzletek, például a Lidl, a Tesco vagy az IKEA pedig többféle módszerrel igyekszik csökkenteni a pótlékokat.

Az Aldinál 7400 forint, egy minimálbéres kisboltnál 3500 forint a bruttó vasárnapi pótlék 2019-ben – írta a blokkk.com. A szakportál emlékeztet: a vasárnapi boltzár 2015 márciusának közepétől 2016 áprilisának második feléig tartott. Az akkori szabályok szerint öt vasárnap lehetett nyitva tartani, egy szabadon választott hétvégén, valamint decemberben négyszer. A vasárnapi pótlék akkor 100 százalék volt, de még így is olcsóbb volt nyitva tartani, mint most, amikor a vasárnapi nyitvatartást egész évben 50 százalékos pótlékkal kell biztosítani.

Szép számmal akadnak tehát olyan boltosok, akik nem fogadták örömmel a boltzár feloldását, hiszen míg mindenki zárva volt, nem volt versenykülönbség, most viszont a versenykényszer miatt ki kellett nyitnia – és ki kell fizetni a pótlékot az alkalmazottaknak.

Nincs nyilvános statisztika arról, hogy a 130 ezer kiskereskedelmi boltból mennyi van nyitva vasárnap, a szakportál szerint azonban a számszerű többség zárva tart, hiszen a kisboltosok nagyobb része eleve nem nyit ki a hét utolsó napján. (A 10 boltos, vagy annál kisebb kisboltos kiskereskedelmi vállalkozások száma 118 ezer.)

A nagyláncok, a bevásárlóközpontok boltjai és a kisboltok közül a nonstop üzletek vannak nyitva vasárnap, valamint egyes sajátos szakterületek boltjai, például a benzinkút. A sétálóutcák, a kiemelt idegenforgalmi helyek, vagy például az üdülőhelyek boltjai a szezonban is nyitva tartanak vasárnap.

A bérek emelkedésével azonban egyre nagyobb terhet ró a kiskereskedelemre a vasárnapi nyitvatartás. A nagyobb láncok úgy spórolnak, hogy vasárnap a szokottnál egy-két órával korábban zárnak. A Spar vagy a dm csak a nagyobb boltjait nyitja ki vasárnap, az IKEA pedig nemrégiben jelentette be, hogy kísérleti jelleggel lerövidíti a vasárnapi nyitvatartást néhány órával. A Lidl és Tesco 2-3 órás részmunkaidőt vezetett be hétvégére.

A vasárnapi pótlék mértéke egy vasárnapra számítva a 2016-os 3800 forintról 2019-re előreláthatóan 5500 forintra nő. Ami például az Aldi esetében (8 órás foglalkoztatásra vetítve) 7400 forint lehet, vagy egy minimálbéres kisboltosnál 3500 forint, egy szakmai bérminimumos eladónál pedig 4600 forint 2019-ben (kerekített adatok).

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyre többen kérnének koronavírus elleni oltást, a kínai vakcina is egyre népszerűbb

Egyre többen kérnének koronavírus elleni oltást, a kínai vakcina is egyre népszerűbb

A hétvégéken továbbra is ingyen szállítja a BKK a bicikliket

A hétvégéken továbbra is ingyen szállítja a BKK a bicikliket

A szakmai szervezet szerint a webáruházak március 8-a után is zavartalanul működhetnek

A szakmai szervezet szerint a webáruházak március 8-a után is zavartalanul működhetnek