Ítélt az NMHH: Bayer Zsolt büntetlenül szidhatta Nagy Blankát

Ítélt az NMHH: Bayer Zsolt büntetlenül szidhatta Nagy Blankát

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Nem bünteti meg a Médiatanács az Echo Tv-t, mert ahogy Bayer Zsolt ócsárolta Nagy Blankát, az csak véleménynyilvánítás volt a testület szerint. Nem problémás az sem, ha a hajléktalanokat szidják az Echo Tv-n, de amikor Balázséknál szexuális utalások hangzottak el, máris jött a büntetés.

Állampolgári bejelentések nyomán vizsgálta a Médiatanács az Echo Tv Bayer show-jának január 13-i adását. A bejelentők sérelmezték, hogy a műsorszámban minősíthetetlen hangnemben beszéltek a kormányellenes tüntetésen felszólaló Nagy Blankáról (Bayer azt mondta: a lány "egy szerencsétlen, nyomorult, ócska, kis proli"). A bejelentők szerint a műsorban megsértették az emberi méltóságot, a személyiségi jogokat és jó hírnévhez fűződő jogot, de azt is kifogásolták, hogy az adás korhatár-besorolás nélkül került fel később a Youtube-ra. Egy felmérés szerint egyébként a fideszes szavazók 52 százaléka sem tartja elfogadhatónak Bayer szavait.

A Médiatanács úgy döntött, hogy nem indít eljárást. Megállapította ugyanis,

hogy a bejelentésekben vitatott tartalom egy konkrét személlyel kapcsolatos véleménynyilvánítás volt, amely önmagában – bár az valóban sértő lehetett az érintett személyre nézve – alkalmatlan arra, hogy a magánérdek sérelmén túlmutató, a közösség sérelmét is megvalósító médiaszolgáltatói magatartásnak legyen tekinthető.

A tanács azt is rögzítette, hogy a 12 éven aluliaknak nem ajánlott kategória szempontjából problematikus elemet a műsorszám nem tartalmazott.

Az Echo Tv Informátor című műsorát is vizsgálták: ott tavaly nyáron a hajléktalanokkal foglalkozó adás volt problémás. A bejelentés az emberi méltóság megsértését, illetve annak kirekesztő jellegét kifogásolta. A testület megállapította, hogy a vitatott médiatartalom nem lépte át azt a tartalmi tűrésküszöböt, amely az emberi méltóság intézményes védelme érdekében a sajtószabadság korlátozását, azaz a hatóság beavatkozását indokolná. A műsorszám a Médiatanács szerint nem volt alkalmas arra, hogy a hajléktalanok közösségével szembeni előítéletek kialakulását eredményezze, illetve a társadalomban már létező sztereotípiákat tovább erősítse.

Büntetést azért így is kiosztottak a mostani ülésen: a Balázsék egyik szeptemberi adásának helytelen korhatár-besorolása miatt 350 ezer forintra bírságolták a Rádió 1 szolgáltatóját. Mint írták, „a médiaszolgáltató a műsorszámot a 12 éven aluliaknak nem ajánlott kategóriába sorolta, holott az a vizsgálat megállapításai szerint – a halmozottan megjelenő, szexualitásra való utalások miatt – a 16-os kategóriába tartozott, így azt ebben a formában csak 21 óra után lehetett volna közzétenni a reggeli órák helyet”.

Hozzászólások