Szakszervezet: A Hankook-dolgozók 70 százaléka sztrájkol

Szakszervezet: A Hankook-dolgozók 70 százaléka sztrájkol

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kedd óta sztrájkolnak a Hankooknál, ahol a munkabeszüntetés eredményességét nagyon másképp látja a cég és a gumigyári szakszervezet.

Az érdekképviselet elnöke, Székely Tamás sajtótájékoztatót tartott csütörtök kora délután, amelyen elmondta: a cég részben fenyegetéssel, részben plusz juttatással – a jelenlegi órabér plusz ötven százalékának és a túlórapótlék kétszeresének ígéretével – próbálja megtörni a sztrájkolókat.

A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének vezetője azt mondta, nem igaz, hogy a gyárban 70 százalékos kapacitással zajlik a termelés, sokkal többen tagadták meg a munkafelvételt ahhoz, hogy ilyen szinten működhessen az üzem.

Székely szerint a dolgozók 70 százaléka – főleg a több műszakban dolgozók – vesz részt a munkabeszüntetésben, az egyműszakos munkarendben foglalkoztatottak nagy része felvette a munkát. Emiatt a cég vezetése módosította a nappali munkarendben dolgozók munkaszerződését, annak érdekében, hogy több műszakba is be lehessen osztani őket. A gyár – magyarázta – úgy próbálja fenntartani a termelést, hogy gyorstalpalókat tart a nem sztrájkolóknak, hogy el tudják végezni a kiesők munkáját.

Arról is beszélt, hogy megpróbáltak közvetlenül a gyár koreai vezetésével egyeztetni a bérkövetelésről, mert eddig csak a magyar menedzsmenttel tudtak tárgyalni, de nem jártak sikerrel.

Beszámolója szerint a sztrájkolók az üzem éttermében gyülekeznek, ahol hivatalosan egyszeri ingyenes étkezés járna nekik, de most azt sem kapják meg.

Hozzászólások