"Félfeketén" dolgoztatott munkásaikon spórolt pénzt moshattak tisztára, akár húsz évet is kaphatnak

"Félfeketén" dolgoztatott munkásaikon spórolt pénzt moshattak tisztára, akár húsz évet is kaphatnak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

„Félfeketén” dolgoztatott munkásokon csalhattak el ötmilliárd forintot egy magyar cég külföldi tulajdonosai. Ráadásul a gyanú szerint az így megspórolt pénzből egymilliárdot osztalékként kifizettek, majd azt „tisztára” is mosták. Olaszországban, Spanyolországban és Magyarországon értékes ingatlanokat zároltak a hatóságok, akár húsz évet is kaphatnak a gyanúsítottak.

"Letartóztatták, illetve bűnügyi felügyelet alá helyezték a kiterjedt üzleti hálózattal rendelkező cégtulajdonost, a bűncselekményben gyaníthatóan közreműködő fiát, a társaság ügyvezetőjét és még három gyanúsítottat. Az egyik terhelt éppen a Maldív-szigetekre indult, de a repülőtéren már várták a pénzügyi nyomozók. Az akció így kezdődött, majd az üzem területén őrizetbe vették az érintett cég rövid időre Magyarországra érkezett tulajdonosát, és a magyar ügyvezetőt is. A tulajdonos fia Dubajon keresztül „repült” a nyomozókhoz" – áll a NAV Bűnügyi Igazgatóságának közleményében.

Ötmilliárd forintos költségvetési csalással gyanúsítják a cégtulajdonosokat és társaikat, és pénzmosás miatt is nyomoznak, a NAV bűnügyi nyomozóit az Europol segíti. Tizenhat spanyol és öt olasz ingatlant, továbbá magyarországi lakóparkot, társasházat, járműveket, követeléseket vettek zár alá. A zárolt vagyonnal a keletkezett kár teljes egészében megtérülhet. A zárolás ideje alatt az ingatlanokat rendeltetésszerűen használhatják, sorsukról a bírósági eljárásban döntenek majd. A cég legális működést nem korlátozza a hatóság.

A gyanú szerint a cégnél dolgozók nagyobb részét „félfeketén” dolgoztatták, őket színlelt módon alvállalkozóknál, a valós fizetésüknél kisebb összegre jelentették be, amivel járulék, áfa és egyéb adónemekben összesen mintegy ötmilliárd forint kárt okoztak. Ráadásul egymilliárd forintot osztalékként kifizettek, amit egy ciprusi céghez utaltak, onnan pedig spanyol számlákra került a pénz, de már kölcsönként. Pénzmosásra utalhat, hogy a bűncselekményből származó vagyont bankon átfuttatással, transzformálással igyekeztek legalizálni.

A pénzügyi nyomozók a gyanúsítottakat bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás, hamis magánokirat felhasználása és pénzmosás bűntette miatt hallgatták ki. Mindezért akár húsz év szabadságvesztés is lehet a büntetés.

A NAV Bűnügyi Igazgatóságának mostani közleménye nem szól arról, hogy kik a gyanúsítottak, illetve melyik cégről van szó. Megkerestük a NAV Bűnügyi Igazgatóságát kérdéseinkkel, ha megkapjuk a választ, frissítjük cikkünket.