szerző:
Kovács Gábor
Tetszett a cikk?

A Magyar Telekom eladja a Száva utcai adótornyot, a kormány határozatban rendelkezett az ingatlan megvásárlásáról 1,7 milliárd forintért.

Az állam megvásárolja Budapest egyik ikonikus építményét, a Száva utcai adótornyot – derül ki egy költségvetési átcsoportosításokról rendelkező kormányhatározatból. A torony, illetve az ingatlan és az azon álló egyéb építmények a Magyar Telekom tulajdonában van. A cég a hvg.hu-nak megerősítette, hogy megválnak az ingatlantól, mert „technológiai és elhelyezkedési szempontból a megtartása és fenntartása nem indokolt”. A Telekom nem fog teljesen búcsút mondani a telepnek, „egyes technológiai területek visszabérlését tervezi”. A vételár 1,7 milliárd forint lesz, legalábbis ennyi pénzt csoportosított át a kormány, illetve a Telekom (már levett) ingatlanhirdetésében ezt az összeget jelölte meg. Az ingatlant a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. fogja megvenni, majd átadja a Belügyminisztérium vagyonkezelésébe.

Az adótorony 154 méter magas, ez Budapest harmadik legmagasabb építménye az Észak-Budai Hőerőmű tornya és a Széchenyi-hegyi adótorony után, jóval a 100 méter alatti Parlament és Szent-István-bazilika fölé tornyosul. A torony 1988-ban épült, fénykorát az ezredforduló környékén élte. „A hazai telefóniában bekövetkezett forradalmi változásokkal a tornyon elhelyezett szerkezetek száma megtöbbszöröződött. Itt összpontosult ugyanis a mikrohullámú rendszer közel kétszáz mikrohullámú összeköttetése. Az optikai hálózatok fejlődésével, és az egyre gyorsabban növekvő adatmennyiség-igénnyel viszont ez a fajta kapcsolat háttérbe szorult, így az antennák száma radikálisan lecsökkent” – írta ingatlanhirdetésében a Telekom.

Nem a Szávai utcai ingatlan az első, amitől a Magyar Telekom megválik. 2018 elején többek közt irodaházakat kínáltak eladásra, 2019 elején pedig az összes üdülőjüket. Ezek közül a legdrágább a balatonkenesei 91 szobás Telekom Hotel volt, amelyért nettó 2,5 milliárd forintot kértek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kellemetlen hiba a Facebookon: látszódnak a letiltott ismerősök posztjai

Kellemetlen hiba a Facebookon: látszódnak a letiltott ismerősök posztjai

Nőhet a bolti bírság a maszkviselési szabálysértés miatt

Nőhet a bolti bírság a maszkviselési szabálysértés miatt

Még egy statisztikát megbolondított a koronavírus

Még egy statisztikát megbolondított a koronavírus