A kormány megveszi Budapest harmadik legmagasabb építményét, tudja, melyik az?

A kormány megveszi Budapest harmadik legmagasabb építményét, tudja, melyik az?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Kovács Gábor

A Magyar Telekom eladja a Száva utcai adótornyot, a kormány határozatban rendelkezett az ingatlan megvásárlásáról 1,7 milliárd forintért.

Az állam megvásárolja Budapest egyik ikonikus építményét, a Száva utcai adótornyot – derül ki egy költségvetési átcsoportosításokról rendelkező kormányhatározatból. A torony, illetve az ingatlan és az azon álló egyéb építmények a Magyar Telekom tulajdonában van. A cég a hvg.hu-nak megerősítette, hogy megválnak az ingatlantól, mert „technológiai és elhelyezkedési szempontból a megtartása és fenntartása nem indokolt”. A Telekom nem fog teljesen búcsút mondani a telepnek, „egyes technológiai területek visszabérlését tervezi”. A vételár 1,7 milliárd forint lesz, legalábbis ennyi pénzt csoportosított át a kormány, illetve a Telekom (már levett) ingatlanhirdetésében ezt az összeget jelölte meg. Az ingatlant a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. fogja megvenni, majd átadja a Belügyminisztérium vagyonkezelésébe.

Az adótorony 154 méter magas, ez Budapest harmadik legmagasabb építménye az Észak-Budai Hőerőmű tornya és a Széchenyi-hegyi adótorony után, jóval a 100 méter alatti Parlament és Szent-István-bazilika fölé tornyosul. A torony 1988-ban épült, fénykorát az ezredforduló környékén élte. „A hazai telefóniában bekövetkezett forradalmi változásokkal a tornyon elhelyezett szerkezetek száma megtöbbszöröződött. Itt összpontosult ugyanis a mikrohullámú rendszer közel kétszáz mikrohullámú összeköttetése. Az optikai hálózatok fejlődésével, és az egyre gyorsabban növekvő adatmennyiség-igénnyel viszont ez a fajta kapcsolat háttérbe szorult, így az antennák száma radikálisan lecsökkent” – írta ingatlanhirdetésében a Telekom.

Nem a Szávai utcai ingatlan az első, amitől a Magyar Telekom megválik. 2018 elején többek közt irodaházakat kínáltak eladásra, 2019 elején pedig az összes üdülőjüket. Ezek közül a legdrágább a balatonkenesei 91 szobás Telekom Hotel volt, amelyért nettó 2,5 milliárd forintot kértek.