szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az afrikai sertéspestis gyanúja miatt egész sertéstelepeket kellett leölni, a sertéstartók tájékoztatása azonban hiányos.

Hétfőn délután kaptunk választ a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól (Nébih) arra a kérdésünkre, hogy eddig összesen mennyi házi sertést kellett leölni az afrikai sertéspestis miatt. Az már a hvg.hu korábban megjelent riportjából kiderült, hogy nem nagyon mérlegelnek a hatóságok, amennyiben a legcsekélyebb gyanúja is felmerül annak, hogy egy sertéstelepen megjelent a vírus, akkor azonnal elrendelik az állomány kiirtását.

Ahogy beszámoltunk róla, az érintettek nem rendelkeznek minden információval, a teljes körű tájékoztatás miatt pedig nagy a bizonytalanság és a hatóságokkal szembeni bizalmatlanság is. Szakmai körökből úgy tudjuk, hogy a járványügyi helyzetben alkalmazható szabályok lehetőséget adnak arra, hogy a tájékoztatást korlátozzák, például nem kell közölniük a hatóságoknak, hogy milyen indokkal ölték le az állatokat, bár ezt a Nébih kérdésünkre cáfolta. A pénteken elküldött kérdésünkre, hogy mennyi állatot kellett eddig leölniük, a Hivatal hétfőn küldte meg válaszát, amelyben közlik, hogy ötezer házi sertést kellett kiirtaniuk mostanáig.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Titkok és igazságokból kiderül, hogy egy megbolondult férfi is lehet az igazi

A Titkok és igazságokból kiderül, hogy egy megbolondult férfi is lehet az igazi

Lesz intézkedési protokoll az iskoláknak, de még nem tudni mikor

Lesz intézkedési protokoll az iskoláknak, de még nem tudni mikor

Ismételt arcátültetésen esett át egy amerikai nő

Ismételt arcátültetésen esett át egy amerikai nő