szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kijöttek a Richter gyógyszergyártó háromnegyed éves számai.

Közzétette a 2019-es, harmadik negyedévi eredményeit a Richter. Eszerint idén, az első 9 hónapban 1142,8 millió eurót tett ki az árbevétel, csaknem 12 százalékkal, 122 millió euróval többet, mint a tavalyi év azonos időszakában. A Richter szerint az alábbi tényezők járultak hozzá leginkább az elért árbevételhez:

  • egy központi idegrendszerre ható gyógyszerük miatt érdemben nőtt az Egyesült Államokból származó bevétel,
  • a nagy- és kiskereskedelemben az árbevétel 31 százalékkal, 55,4 millió euróval haladta meg a 2018 első kilenc hónapja során elért értéket.

Utóbbi növekedés elsősorban a romániai forgalom bővülésének volt köszönhető.

Az eredményekről Orbán Gábor vezérigazgató budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy minden terméküknél előrelépést könyveltek el, a skizofrénia és bipoláris mánia kezelésére szolgáló szerük forgalomba hozatali engedélyt kapott, például ott van a legfontosabb piacukon, Oroszországban, ami stratégiai cél a vállalatnál.

Jelentős volt az előrelépés a biotechnológiában is: csontritkulás elleni szerükkel például augusztus 20-án léptek piacra az Európai Unióban, szeptemberben pedig már forgalomba hozatali engedélyt kaptak rá Japánban. A készítményt Debrecenben töltik, Budapesten csomagolják, forgalma nagyon jól indult, csak ebből 4 millió euró látszik már az árbevételben – mondta Orbán Gábor.

A vezérigazgató beszélt a szerializációról, azaz az egyedi azonosítók nyomtatásáról is, ami miatt elmondása szerint 9 millió euró forgalmat veszítettek, főleg a FÁK-országokban. Azt mondta, hogy a hagyományos készítmények forgalmában visszaesés mutatkozott az idei év első kilenc hónapjában elsősorban a szerializáció miatt bekövetkezett gyártási kapacitáscsökkenés miatt. Oroszországban és Kínában kevesebb terméket tudtak eladni, részben a szerializációs nehézségek miatt.

Az Egyesült Államokban ugyanakkor jelentősen emelkedni tudott az eladás, például nőtt a szteroid hatóanyag forgalma a cégnek.

Az üzemi eredményt rontotta, hogy nőttek az árbevételhez kapcsolódó költségek, így például a bér- és energiaköltségek.

Az euró-forint gyengülés ugyanakkor jól jött a Richternek, Orbán Gábor azt mondta, kompenzált valamit abból a veszteségből, amit elszenvedtek.

A vezérigazgató szerint az eredmények alapján az idei évi várakozáson némileg módosítani kell: a gyógyszergyártási árbevétel 5-6 százalékkal tud nőni, míg a teljes árbevétel-növekedés 8-9 százalék lesz. Kelet-Európában nagyjából stabil forgalomra számítanak, míg Kínában 30 százalékos visszaesés is lehet a forgalomban.

Ami a béreket illeti, Orbán Gábor azt mondta, idén 8 százalékos volt a bérnövekedés a Richternél, részben, mert több műszakban, több embert kellett foglalkoztatni. Szerinte jövőre ez a dinamika lassulni fog.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Olcsóbb lehet az Apple AR-szemüvege a vártnál, és hamarabb is érkezhet

Olcsóbb lehet az Apple AR-szemüvege a vártnál, és hamarabb is érkezhet

Ha előre kitölti ezt a dokumentumot, meggyorsíthatja az oltási folyamatot

Ha előre kitölti ezt a dokumentumot, meggyorsíthatja az oltási folyamatot

Orbán a nőkről: "Ők két terhet visznek a vállukon, a munka mellett a családét is"

Orbán a nőkről: "Ők két terhet visznek a vállukon, a munka mellett a családét is"