szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Márciusban tartóztatták le a legnagyobb magyar vágóhíd tulajdonosát, Piero Pinit, fél év után szabadult.

November közepén írtuk meg a 24.hu nyomán, hogy szabadon engedték a márciusban letartóztatott Piero Pinit, az egyik legnagyobb magyar vágóhíd olasz tulajdonosát. Akkor a lap úgy fogalmazott, hogy:

„Az ügyészség többször is meghosszabbította a nagyvállalkozó letartóztatását, és úgy tűnt, semmi áron nem ereszti, pedig állítólag Pini hajlandó lett volna közel 2 milliárd forintot letenni a költségvetési károkat megtérítendő, és egymillió euró óvadékot ajánlott, hogy szabadlábon védekezhessen. Hogy igaz-e ez a sztori, arról hivatalos információkat nem tettek közzé, mindenesetre most óvadék nélkül engedték el. Kérdésünkre ezt a Kecskeméti Járási Bíróság szóvivője, Sárközy Szabolcs közölte, megerősítve, hogy múlt pénteken szabadlábra helyezték a 67 éves olasz állampolgárságú üzletembert. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség egyszerűen nem indítványozta a letartóztatás meghosszabbítását, a bíróságnak így nem volt mérlegelni valója, a nyomozás során ugyanis az ügyészség indítványán nem terjeszkedhet túl – magyarázta a bírósági szóvivő. Ugyanakkor a bíróság bűnügyi felügyeletet rendelt el a szökés, elrejtőzés, illetve a bűnismétlés veszélyének kiküszöbölésére. Pini tehát nem hagyhatja el Magyarországot, és jelentkeznie kell időről időre a hatóságnál.”

Éppen ezért Vadai Ágnes (DK) két kérdést tett fel az ügyben Polt Péter legfőbb ügyésznek.

  1. Ha óvadékot nem fizetett Pini a Magyar Államnak, akkor kinek fizetett azért, hogy szabadlábra kerüljön?
  2. Dr. Nánási László, Bács-Kiskun megyei főügyész, valamint dr. Dókáné dr. Pályi Krisztina főügyész-helyettes felmentésének hátterében Piero Pini olasz húsipari mágnás ügye húzódik?

Polt Péter válaszolt a parlamenti írásbeli kérdésre, innen tudjuk, hogy:

a bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmény miatt nyomoz a NAV, a nyomozó hatóság letéti számlájára összesen 2 153 151 771 forint befizetés történt.

Az előbbi volt a válasz az első kérdésre, a másodikra pedig az, hogy a vonatkozó jogszabályok értelmében a legfőbb ügyész kinevezési jogkörébe az is beletartozik, hogy azokat bármikor indoklás nélkül vissza is vonhatja.

Márciusban derítette ki a sajtó, hogy a kiskunfélegyházi Hungary Meat Kft. tulajdonosát, és néhány társát előállították, majd a nyomozás érdekeire hivatkozva letartóztatták őket. Fél év alatt kevés információt lehetett megtudni a vizsgálatokról.

Az olasz családi vállalkozás lengyelországi érdekeltségeinél korábban tapasztaltak foglalkoztatással és adózással kapcsolatos szabálytalanságokat, emiatt évekkel ezelőtt egy alkalommal nagy erőkkel vonult fel a rendőrség az olasz család ottani vágóhídjához. Európa egyik legnagyobb ilyen létesítményét azóta a Pini család egy kínai vállalkozónak eladta.

A kiskunfélegyházi vágóhíd az ország egyik legnagyobb vágókapacitással dolgozó üzeme, csaknem nyolcszázan dolgoznak ott, nagy részük munkaerő-közvetítőkön keresztül szerződött a munkára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!