szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem lesz könnyű elmagyarázni, hogy ez beleférne az uniós szabályok adta keretekbe.

Az ÁFEOSZ-COOP Szövetség arra kéri a kormányt, hogy támogassa a kis falvak boltjait – mondta a szervezet elnöke a Napi.hu-nak. Zs. Szőke Zoltán arról beszélt: egy szakértői csapat dolgozik azon, hogy kitaláljanak egy támogatási formát, amely az EU-szabályoknak is megfelel.

2019-ben már 284 olyan település volt, ahol egyetlen bolt sem működött, de ott sem jó a helyzet, ahol még nyitva tart egy üzlet. Zs. Szőke szerint

a minimálbér kitermelése jelenti a legnagyobb gondot a falusi kisboltokban, ezeket jellemzően csak veszteségesen tudják működtetni. Ezért arra kérik a kormányt, hogy a bérek és a járulékok fedezetét egészítse ki. Úgy számolnak, hogy erre évi 12-14 milliárd forint kellene.

Ebben az jelentheti a problémát, hogy az EU-ban ez a fajta állami támogatás nem szabályos. A szakmai szervezetek azt próbálják bebizonyítani, itt nem lenne szó arról, hogy jogosulatlan piaci előnyhöz juttatnának bárkit is az állami támogatással, „éppen a piaci hátrány kiegyenlítéséről lenne szó” szerintük.

Azt is szeretnék elérni, hogy a boltok modernizációs támogatásokra pályázhassanak. Ebből a felszereltséget javíthatnák, valamint energiahatékonysági beruházást indíthatnának.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!