szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Több ezren jelentettek tavaly a NAV-nak nyugtát nem adó boltosokat és egyéb gyanús eseteket.

Tavaly szeptemberig közel 7000 közérdekű, lakossági bejelentés érkezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV), amelyeknek 35 százaléka névtelen volt. Cégek és magánszemélyek vélt vagy valós, de szabálytalan, kétes ügyeire hívják fel ezek során a hatóság figyelmét, amelyek időnként információkat, időnként viszont csak megérzéseket tartalmaznak – írta meg a Magyar Nemzet a NAV tájékoztatása alapján.

Az adatok szerint az háborítja fel a leginkább az embereket, ha nem kapnak nyugtát a boltban, de foglalkoztatáshoz fűződő konkrét szabálytalanság is gyakran szerepelt a bejelentések között. Többek pedig már egy drágább vagyontárgy láttán is adókerülést sejtenek és a NAV-hoz fordulnak. A panasztételek formailag nagyon széles skálát fednek le: az egészen részletes, több oldalas, pontos leírásoktól a nagyon rövid, beazonosításra alkalmatlan információkig találkoztak a hatóság emberei a bejelentésekkel.  

A bejelentések több mint negyedénél, 1600 ügynél indított a NAV különböző típusú vizsgálatot és majdnem 330 zárult valamilyen szabálytalanság, vagy hiányosság megállapításával – az ezekből kiszabott bírságok több mint 360 millió forintot tettek ki. Tavaly az informatikai rendszer fejlesztésével könnyebbé tették a bejelentéseket, de az a tendencia, hogy egyre kevesebb ilyen bejelentés érkezik a hatósághoz.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sztojcsev Iván Gazdaság

Így változik az életünk 2020-ban

A több százezer nem fizető állampolgár orvosi ellátását veszélybe sodró tb-törvény még nem rögtön élesedik az új év első napján, a családvédelmi akcióterv két pontja azonban most lép majd életbe. Egyszerűsítik az adórendszert és több céges adatot mutatnak meg a NAV-nak 2020-ban. És persze újra örülhetnek a sportolók, valamint a sportlétesítmények építői.