Eladták a kormány kedvenc energiakereskedő cégének 20 százalékát

Eladták a kormány kedvenc energiakereskedő cégének 20 százalékát

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Keppel Infrastructure 20 százalékos részesedést szerzett a svájci székhelyű MET Csoportban; a stratégiai partnerség célja, hogy közösen vásároljanak energetikai eszközöket az európai piacon – közölte a MET Csoport csütörtökön az MTI-vel.

A decemberben már bejelentett tranzakció január 16-án zárult, a hatóságok, többek között az Európai Bizottság jóváhagyását követően. A MET Csoport a Keppel Infrastructure befektetése után is a menedzsment által kontrollált vállalat marad. A Keppel Infrastructure a MET Csoport igazgatóságába delegál tagokat.

A közlemény szerint a Keppel Infrastructure a szingapúri tőzsdén jegyzett legjelentősebb vállalatcsoportok közé tartozó Keppel Corporation infrastruktúra-eszközeit fogja össze. A Keppel Corporation több ágazatban tevékenykedő vállalat, amely a fenntartható urbanizáció területén kínál megoldásokat. A Keppel Corporation kizárólagos tulajdonában álló Keppel Infrastructure – energiainfrastruktúra üzletágának szingapúri integrált földgáz- és áramszolgáltatói tevékenységére alapozva – energetikai megoldásokat és szolgáltatásokat kínál.

A kormány kedvenc energiakereskedőjéről van szó

A 2007-ben alapított MET Csoport leányvállalatai révén 15 országban van jelen, 23 nemzetközi kereskedelmi ponton és 28 ország gázpiacán aktív. A cégben korábban tulajdonrésze volt több magyar üzletembernek is, Garancsi István, a Market Zrt. tulajdonosa, Nagy György, a Wallis alapítója, illetve a MET-et egykor alapító Mol Nyrt. május végén adta el tulajdonrészét Lakatos Benjamin vezérigazgatónak és a menedzsment többi tagjának. A tranzakcióról beszámoló Index akkor azt írta, arról csak találgatni lehet, miért adták el a nyereséges társaságot.

A nyereség alapja lehetett az a cég számára kedvező szerződés, amelyet az állami tulajdonú MVM kereskedőcége kötött a jórészt offshore-tulajdonban levő MET-tel, sőt az MVM annak ellenére a társaság gázát választotta, hogy az drágább volt a versenytársakénál. Az üzleteken a második Orbán-kormány idején több mint ötvenmilliárd forintot kereshetett a társaság.

A MET később is aktív maradt a magyar piacon, utolsó nagy tranzakciója június közepén a Tigáz felvásárlása volt.

Hozzászólások