Kovács Gábor
Kovács Gábor
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Adnan Polat vezette Gül Baba Türbéje Alapítvány épp azt az ügyvédi irodát bízta meg egy törökországi rendezvényszervezés intézésével, amelyik a kereskedőházas szerződésekkel foglalkozott 2016-ban. A törökországi kereskedőházat mind a mai napig Polat cége üzemelteti, a türbe közbeszerzését pedig mintha csak rá szabták volna.

Nemzeti és nemzetközi jelentőségű események szervezésén keresztül kell majd megismertetnie a magyar kultúrát és a Gül baba türbéjét annak a szerencsés vállalkozásnak, amelyik megnyeri a türbét kezelő alapítvány e célból kiírt közbeszerzését. Az alapítványt a magyar állam hozta létre, kuratóriumának elnöke az Orbán Viktorral és Recep Tayyip Erdogan török elnökkel is kiváló kapcsolatot ápoló Adnan Polat török vállalkozó, akinek saját bevallása szerint szívügye a türbe, és az elmúlt évtizedekben valóban sokat is tett érte. A testületben helyet kapott Suat Gökhan Karakus, Polat magyarországi intézője.

A közbeszerzés egyik érdekessége, hogy a majdan megkötendő szerződés tervezete erős hasonlóságot mutat egy másik, élő állami kontraktussal, illetve az általános részeket tekintve egész egyszerűen másolata annak, amit a HEPA Exportfejlesztési Ügynökség kötött egy bizonyos ALX Magyar-Török Kereskedelmi Központ Kft.-vel törökországi kereskedelemfejlesztési és promóciós központ üzemeltetésére. Az ALX Adnan Polat érdekeltsége, a cég ügyvezetője Suat Gökhan Karakus.

A képre kattintva galéria nyílik, bal oldalon az alapítvány szerződéstervezetének részletei, jobb oldalon a HEPA–ALX szerződés párhuzamos részei láthatók:

A képre kattintva galéria nyílik!

Mintha csak Polat cégére szabták volna

Minden bizonnyal nem arról van szó, hogy a szerződést az ALX adta oda másolásra, az alapítvány és a HEPA között van más kapcsolat. A közbeszerzésben az alapítvány nevében egy, a Fideszhez enyhén szólva közel álló ügyvédi iroda, a Sárhegyi és Társai jár el (rájuk még visszatérünk), amely a HEPA-val is szerződésben áll. A HEPA jogelődjétől, a csúfos kudarcba fulladt globális kereskedőházi rendszerért felelős MNKH Zrt.-től örökölte az ügyvédi irodát, ami éppen a kereskedőházakkal kapcsolatos jogi szolgáltatás nyújtásával bízta meg még 2015-ben. Ami azt illeti, a Gül Baba Alapítvány szerződéstervezete nemcsak a HEPA–ALX szerződéssel mutat kísérteties hasonlóságot, hanem az MNKH többi, korabeli kereskedőházas szerződésével is.

Vagyis vélhetően a Sárhegyi és Társai a saját, MNKH-s szerződéssablonját másolta az alapítvány beszerzéséhez, ha már annyira hasonló megbízásról van szó. Ettől függetlenül az ALX-nek jó esélye van behúzni a Gül Baba Alapítvány megbízását is (már ha ad be ajánlatot akár önállóan, alvállalkozóként vagy kapacitást nyújtó szervezetként). A nagy értékű állami közbeszerzések körében szokatlan módon nem az ajánlati ár a legfőbb szempont, a súlyozás felét két „minőségi” kritérium adja:

 • Állandó képviselet megléte Ankarában vagy Isztambulban,
 • Szakemberi töblettapasztalat (attól a szakembertől, akivel szemben minimális elvárás, hogy tárgyalóképes angol és török nyelvtudása legyen írásban és szóban, illetve felsőfokú végzettsége, legalább 48 hónap rendezvényszervezési, -felügyeleti, -minőségellenőrzési tapasztalata).

Mivel az ALX a HEPA/MNKH megbízásából évek óta üzemeltet irodát többek közt Ankarában és Isztambulban, ezeknek a feltételeknek bőséggel megfelel, sőt rá is tud tenni pár lapáttal néhány pluszpontért. Ráadásul a működő török-magyar irodákkal és kapcsolatokkal jó eséllyel árban is alá tud menni bármilyen potenciális versenytársnak (már ha ad be ajánlatot és lesz versenytárs).

Adnan Polat
©

Törököt fogtam, nem ereszt

Az ALX-nek elég jól fial a kereskedelmi és promóciós központ, amit a HEPA megbízásából üzemeltet. Jelen állás szerint, egy 2019 végi szerződésmódosítás után havi 77 millió forint díjra jogosult. A díjemelésért cserébe már a Türk Tanáccsal is a cégnek kell tartania a kapcsolatot, ugyanakkor bezárhatta a gaziantepi irodát, az indoklás szerint a szíriai háború miatt, a város ugyanis a szír határ közelében található, és a „szerződés alapján ellátott tevékenység háború által fenyegetett régióban nem végezhető”.

A cég beszámolóinak tanúsága szerint 2018-ban 867 millió forint, 2017-ben 881 millió, 2016-ban pedig 831 millió forint bevétele volt „stratégiai megállapodás szerint” – egyéb bevétele egyik évben sem nagyon akadt. Ebből elég szép profitot is sikerült összehozni: 2017-ben közel 100 milliót, 2018-ban 56 milliót. A szép profitból pedig még szebb osztalékot fizetett a cég, mindkét évben 300 ezer eurót, ami a mostani, gyengélkedő euróárfolyammal számolva körülbelül évi 100 millió forintnak felel meg.

Érdemes megjegyezni, hogy a törökországi kereskedelemfejlesztési és promóciós központ az egyetlen nagy külföldi kereskedőház, amely ilyen régen működik. A kormány 2018 nyarán szántotta be az MNKH-t, összevonta csatolt részeivel, bezárta a tucatnyi külföldi irodáját (csak az ALX szerződését tartották meg), jogutódjaként pedig létrehozta a HEPA-t.

©

Százmilliók mennek a türbébe

Minthogy a közbeszerzési dokumentumokban ezt nem tüntették fel, egyelőre nem tudni, a Gül Baba Alapítvány mennyi pénzt szán a magyar kultúra és a türbe Törökországbeli népszerűsítésére. A türbe 2018 őszén nyitotta meg kapuit, abban az évben 321 millió forintot költöttek. A kiadások fedezetéül a magyar államtól kapott támogatás szolgált. A kormány a 2019-es költségvetésben 700 millió forintot tervezett be az alapítványnak, a 2020-asban valamivel kevesebbet, 650 milliót. A Törökországbeli promóciós tevékenységet is állami támogatásból fogják fedezni, a szerződéstervezetben szerepel, hogy a „pénzügyi hátteret” a Külgazdasági és Külügyminisztériummal kötött támogatási szerződés „biztosítja”.

A megbízottnak (legyen az az ALX vagy más) az alábbi feladatokat kell majd ellátnia:

 • a megrendezendő műsorok hirdetése,
 • hírlevelek készítése és kiküldése,
 • sajtólista elkészítése,
 • havonta egy sajtóközlemény kiadása,
 • havonta egy interjú megszervezése,
 • fizetett PR-cikkek publikálása.

Fentiek amúgy épp olyan feladatok, amiket az ALX a HEPA megbízásából a kereskedelmi központ működésével kapcsolatban jelenleg végez Törökországban.

Ami a műsorokat illeti, minimum az alábbiakat kell majd prezentálni:

 • 1 kamarakoncert min. 100 résztvevő, vendéglátás és szállítás,
 • 3 szimfonikus koncert min. 500-1800 résztvevő, vendéglátás és szállítás,
 • 3 népi és nemzetközi koncert min. 500-1000 résztvevő, vendéglátás és szállítás,
 • kiállítások min. 1000 résztvevő, vendéglátás és szállítás,
 • 2 panel / konferencia min. 300 résztvevő, vendéglátás és szállítás,
 • 1 néptáncok min. 300 résztvevő, vendéglátás és szállítás,
 • 1 színházi játék min. 500 résztvevő,
 • 1 műhely min. 20 résztvevő, vendéglátás és szállítás.

A megbízás opcionálisan még több rendezvényt tartalmaz, a szerződés alapesetben csak 2020-ra fog szólni, de az alapítvány egyoldalúan meghosszabbíthatja egy évvel.

©

A Fidesz ügyvédjei

A közbeszerzésben az alapítvány nevében eljáró ügyvédi irodára, a Sárhegyi és Társaira visszatérve, ha van ma Magyarországon olyan iroda, amelyikről nyugodtan kijelenthető, hogy közel áll a Fideszhez, akkor ez az. 2010 óta fürdenek az állami, minisztériumi, Fidesz-közeli megrendelésekben. Ahogy a hvg.hu által kikért szerződésekből kiderült, a párt országgyűlési frakciója havi 1,9 millió forintos díjazás ellenében adott ügyvédi megbízást a Sárhegyi és Társainak – szóval nem csak átvitt értelemben, hanem szó szerint a Fidesz ügyvédjei.

Az iroda névadója és egyik vezető partnere Sárhegyi Zoltán, aki nem mellesleg a Fidesz delegáltja a Nemzeti Választási Bizottságban. A KDNP delegáltja pedig Lovas András, aki szintén partner a Sárhegyi és Társainál. Minthogy az irodánál honlapjuk tanúsága szerint nem dolgozik két Lovas András, minden bizonnyal ugyanarról az ügyvédről van szó, aki a 444.hu beszámolója szerint a Sárhegyi és Társai nevében a közmédiát (az MTVA-t) bíróságon képviselte több ellenzéki politikussal szemben a 2018. december 16–17-ei, MTVA-székházbeli eseményekkel kapcsolatos perben.

Mint említettük, a HEPA-nak élő (az MNKH-tól örökölt) szerződése van a Sárhegyi és Társaival: az ügyvédek 55 ezer forintos (plusz áfa) óradíjért nyújtanak jogi szolgáltatást maximum havi 270 órában. Ha már a HEPA-nál és a Gül Baba Alapítványnál tartunk, a külügyminisztérium 2019-re vonatkozó összesítése szerint a tárca 49 millió forintos szerződést kötött az irodával a minisztérium „működése kapcsán felmerülő jogi tanácsadói tevékenység” ellátására.

Egy kis ízelítő a Sárhegyi és Társai egyéb megbízásaiból a 24.hu gyűjtése alapján:

 • A rákosrendezői pályaudvaron a vasútüzemhez nem szükséges ingatlanok hasznosítását előkészítő komplex jogi tevékenységet nyújtottak a MÁV-nak 160 milliós kerettel,
 • A zuglói önkormányzatnak (amikor Papcsák Ferenc, az iroda egykori ügyvédbojtára volt a polgármester), tervezeteket véleményeztek és tanácsokat adtak 900 ezer forintért,
 • Képviselték a magyar államot a sukorói telekcserével kapcsolatos botrány utáni jogi ügyekben 2 milliárd forintért (a Réczicza White & Case LLP Ügyvédi Irodával közösen),
 • 2015-ben 96 millió forintért szerződtek a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel jogi szolgáltatások nyújtására,
 • 2012-ben félmillióért adtak jogi szakvéleményt a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak,
 • A kaszinókoncessziós szerződéseket is ők készítették elő a minisztériumnak 48,8 millió forintért,
 • 120 millió forintért készíthették elő a GSM-R mobil kommunikációs projekt szerződéseit és adtak jogi tanácsot a NISZ Zrt.-nek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Messi a családjával beiratkozott francia nyelvtanfolyamra, és aligha passzióból teszi

Messi a családjával beiratkozott francia nyelvtanfolyamra, és aligha passzióból teszi

Nagyobb kijelzővel érkezhet az idei olcsó iPhone, az iPhone SE Plus

Nagyobb kijelzővel érkezhet az idei olcsó iPhone, az iPhone SE Plus

Guardiolához hasonlította Dárdait Matthäus

Guardiolához hasonlította Dárdait Matthäus