Kovács Gábor
Kovács Gábor
Tetszett a cikk?

A büfék, gyorséttermek, street food-helyek délután 3 után is nyitva tarthatnak, de csak elvitelre szolgálhatnak ki, helyben tilos fogyasztani. Az éttermeknek új működési rendre kell átállni, de egy helyet találtunk, ahol 15 óra után is lehet enni.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A kormány nem csak a nem alapszükségleteket kielégítő kiskereskelmi egységeket záratta be délután 3 órával, hanem az éttermeket, kávézókat, kocsmákat is, egész pontosan minden „vendéglátó üzletet”. A kereskedelemről szóló törvény meghatározása szerint a vendéglátás: „kész- vagy helyben készített ételek, italok jellemzően helyben fogyasztás céljából történő forgalmazása, ideértve az azzal összefüggő szórakoztató és egyéb szolgáltató tevékenységet is”.

Rendel, fizet, átvesz, lelép

Valójában a kormány nem bezáratta az éttermeket, mindössze előírta, hogy

azok területén az ott dolgozók kivételével délután 3 és reggel 6 között nem tartózkodhat senki.

Más szóval az éttermeknek nem kell bezárniuk, csak éppen nem fogadhatnak vendégeket.

Ráadásul ez alól is van kivétel: az élelmiszer elvitelre történő megrendelése és átvétele, valamint a vételár megfizetése. Magyarán a vendég bemehet az étterembe, rendelhet, fizethet és elviheti az ételt. Vagyis gyakorlatilag a gyorséttermek, street food-helyek és egyáltalán minden étterem, amelyik elvitelre is ad ételt, délután 3 után is nyugodtan nyitva tarthat, épp csak nem engedheti leülni a vendégeket enni.

"Délután háromkor bezárunk, de igazából ki se kéne nyitnunk"

Noha a kedden életbe lépett rendelet szerint elsősorban csak a kereskedőknek kell bezárniuk délután háromkor, velük egy időben mégis sok már üzlet, szerviz és fodrászat lehúzta a rolót. Kollégáink végig sétáltak záráskor a Nagykörúton.

A „meg nem engedett módon tartózkodás” szabálysértés. Az intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi, a kiszabható bírság 5 és 500 ezer forint között lehet, és a rendőr kényszerítő intézkedéseket is alkalmazhat. Ez azt jelenti:

ha a rendőr meglátja, hogy valaki leül a gíroszosnál enni, akkor az illetőt kipenderítheti és megbírságolhatja. Az ablakon azonban gond nélkül kiadhatja a szendvicset.

Praktikusan ugyanez a kocsmákra, kávézókra is vonatkozik – más kérdés, hogy ki akarná kocsmában drágábban megvenni ugyanazt a sört, amit a közértben vagy a trafikban időkorlát nélkül és olcsóbban megkap, ha nem ülhet le meginni? A korlátozás ilyen formában lehetőséget ad a beülős éttermeknek, hogy tovább működjenek: ha lehetővé teszik az elvitelt (akár saját futárokkal, akár valamelyik ételfutárszolgáltatón keresztül. Kérdés persze, megéri-e ebbe belevágni olyankor, amikor akármelyik nap bevezethet a kormány még szigorúbb intézkedéseket.

©

Silent disco

A kiskereskedelmi üzleteket sem kell bezárni délután háromkor, ezekre is az vonatkozik, hogy csak dolgozó tartózkodhat bent – azzal a különbséggel a vendéglátó helyekhez képest, hogy elvitel céljából sem mehet be vásárló. És persze a korlátozás egyáltalán nem vonatkozik az élelmiszert, az illatszert, a drogériai terméket, a háztartási tisztítószert, a vegyi árut és a higiéniai papírterméket árusító üzletekre – így a piacok, sarki zöldségesek, hentesek korlátozás nélkül nyitva lehetnek (utóbbiaknál akár bent is lehet enni, ha vannak készételei). A fővárosi piacokon egyelőre nincs korlátozás, de a járvánnyal kapcsolatos intézkedéseket bevezettek – ismertette az Agrárszektor.hu-val Dénes Ákos, a Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága (CSAPI) igazgatója.

Továbbá a gyógyszertárakra, a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletekre, a benzinkutakra és a dohányboltokra sem vonatkoznak a korlátozások.

A kormány a zenés-táncos rendezvényeket, illetve mindenféle egyéb rendezvényeket sem tiltotta be, persze megint nem túl életszerű a működés.

Kinyithat a diszkó, mehet a koncert, csak épp nem lehet bent senki (még a személyzet, zenészek stb. sem).

A vallási közösségek szertartásai, az esküvők és a temetések nem minősülnek rendezvénynek. A mozik, múzeumok, kiállítások szintén nyitva lehetnek, de ezek területén is csak az alkalmazottak tartózkodhatnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megnéztük, mi a helyzet az MNB akciós hitelével: hamar elfogyhat a 2500 milliárd forint

Megnéztük, mi a helyzet az MNB akciós hitelével: hamar elfogyhat a 2500 milliárd forint

Száz delfin lelte halálát egy mozambiki sziget partján

Száz delfin lelte halálát egy mozambiki sziget partján

„Normális vagy?!” – autósok balhéztak Szegeden, egyikük a motorháztetőre esett

„Normális vagy?!” – autósok balhéztak Szegeden, egyikük a motorháztetőre esett