szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A budapesti vállalkozások 93 százaléka nagyon kedvezőtlenül látja a jövőt, és csak ötödüknek van vészforgatókönyve. A járvány vállalkozásokat érintő gazdasági hatásairól készített gyorskutatást a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

A rendkívüli állapot váratlanul érte a budapesti vállalatok többségét: csupán ötödük rendelkezik vészforgatókönyvvel vagy tervvel a koronavírushoz hasonló válsághelyzetekre. A többiek 34 százalékánál már zajlik a szabályozás már kidolgozása, 15 százaléka még fontolgatja, hogy készítsen-e ilyen tervet.

29 százalékuk pedig egyáltalán nem foglalkozik vele.

Ugyanakkor kicsivel több mint felük már most is komoly zavarokat észlel a termelés, ellátási láncok és szolgáltatások terén.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) online kérdőív kitöltésére kérte a budapesti vállalkozásokat, hogy ezzel átfogó képet kapjon a járványügyi helyzet vállalkozásokra gyakorolt hatásáról és feltérképezze azokat a területeket, ahol a legnagyobb segítségre van szüksége a fővárosi kis- és középvállalkozásoknak. A felmérésben közel 2000 budapesti cég vett részt, a válaszadók 83 százaléka mikrovállalkozás, 15 százalék kis- és közepes vállalkozás, egy százalék pedig nagyvállalat volt.  

A kutatás részeredményeiből kiderült, hogy a megkérdezett cégek 93 százaléka nagyon kedvezőtlen (65%) vagy inkább kedvezőtlen (28%) hatást vár az elkövetkező 6 hónap üzleti kilátásaiban, bár a prognózis valamivel enyhül a cégméret növekedésének megfelelően.

A vállalkozások többféleképpen reagálnak a helyzetre: 33 százalékuk home office-t vezetett be (minél nagyobb a cég, annál nagyobb százalékban álltak át az otthoni munkavégzésre), 19 százalékuk fizetés nélküli szabadságra küldte az alkalmazottait, 12-12 százalékuk pedig munkaszerződés szerint kezeli a helyzetet, illetve fizetett szabadságot rendelt el.

Hogy milyen segítséget tartanának hasznosnak a vállalkozók? A cégek 40 százaléka támogatná egy olyan alap létrejöttét, amely válsághelyzetek esetén az átmeneti likviditási zavarok kezelésére alacsony kamatozású hitelt, garanciát nyújtana a vállalkozások számára a létszámtartás vállalása mellett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Balla Györgyi Vállalkozás

Parragh László: Pánikhelyzet van és tűzoltás

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint korai lenne még az államnak nagyobb szerepet vállalnia a koronavírus gazdasági hatásainak enyhítésében. Az viszont szerinte szinte biztosra vehető, hogy a munkaerőpiac összeomlik, csak az élelmiszerboltok nyithatnak majd ki, és a katafizetés felfüggesztését a taxisokon kívül más szakmákra is kiterjesztik. Parragh Lászlót kérdeztük.